9/7/11

Rollo Armstrong - The Dusted Variations (Virgin Records - 2005)


Ακόμα μια φορά θα ασχοληθούμε με μία κυκλοφορία από τον χώρο της electronica και πιο συγκεκριμένα από την downtempo πλευρά της. Πρόκειται για μία κατά κάποιο τρόπο συνεργασία ανάμεσα σε δύο βετεράνους της ηλεκτρονικής σκηνής. Από την μια πλευρά έχουμε τους Enigma του Michael Cretu, από την άλλη τον Rollo Armstrong, ιδρυτικό μέλος των Faithless. Και οι δύο καλλιτέχνες δεν χρειάζονται συστάσεις, καθώς το μουσικό τους έργο είναι τόσο σημαντικό, όσο και διάσημο. Ωστόσο αυτή τους η συνεργασία δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή. Ας τη φωτίσουμε λίγο:

Το 2005 οι Enigma έκλειναν δεκαπέντε χρόνια παρουσίας στον χώρο της μουσικής και για να σφραγίσουν τη δημιουργική τους πορεία, κυκλοφόρησαν ένα box set με τίτλο 15 Years After, το οποίο βασικά εμπεριείχε όλες τις δουλειές του γκρουπ με κάποια bonus. Το ελκυστικότερο από αυτά τα bonus, αποτελεί ένα cd με remixes, ή καλύτερα διασκευές τραγουδιών απ’ όλη την πορεία των Enigma. Ο Michael Cretu για αυτές τις διασκευές συνεργάστηκε με τον  Rollo Armstrong των Faithless. Ο Armstrong χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Dusted, έτσι το cd με τις διασκευές ονομάστηκε The Dusted Variations. Ως Dusted και σε συνεργασία με τον Mark Bates, ο Rollo Armstrong έχει κυκλοφορήσει το εκπληκτικό άλμπουμ Safe From Harm, το οποίο μπορεί κάποια στιγμή να παρουσιαστεί από αυτή την στήλη.

Επιστρέφοντας στο Dusted Variations, είμαι σίγουρος πως η έναρξη της ακρόασής του θα συνοδευτεί από έκπληξη. Αν εξαιρέσουμε το γνωστό Hello And Welcome που ανοίξει όλες τις δουλειές των Enigma και εδώ βρίσκεται σε μία single έκδοση επιμελημένη από το ίδιο το γκρουπ, στις παραλλαγές του Rollo Armstrong  τον πρώτο λόγο έχει το καθαρό ambient και τον τελευταίο ο μινιμαλισμός.

Ο Βρετανός παραγωγός εμφανίζεται με την πιο εσωστρεφή διάθεση και κρατώντας τα πιο απαραίτητα τεχνικά μέσα, προσφέρει μία αναπάντεχη μεταμόρφωση γνωστών μελωδιών των Enigma. Έτσι, θα ακούσετε κομμάτια όπως το Age Of Loneliness, to Rivers Of Belief και το περίφημο Sadeness σε αγνώριστη βερσιόν. Οι όμορφες και εύληπτες μελωδίες των Enigma είναι εκεί, αλλά όλα τα άλλα είναι διαφορετικά: τον πλουραλισμό στις ενορχηστρώσεις έχει αντικαταστήσει μια πλήρως μινιμαλιστική προσέγγιση, την πληθωρική παραγωγή, ένας lo-fi ήχος… Γενικά, στο Dusted Variations δεν θα βρείτε τίποτα από τη γνωστή ηχητική μεγαλοπρέπεια των Enigma. 

 Στις παραλλαγές του Rollo Armstrong συναντάμε beatless ambient μουσική, παιγμένη κυρίως από ένα απλό συνθεσάιζερ. Την ενορχήστρωση συμπληρώνουν κάποιες πινελιές πιάνο, τα πιο απλά ηλεκτρονικά έφε και ήχοι από καμπανάκια και –κάποιες στιγμές– θαρρείς από παιδικά μουσικά όργανα. Samples από τα γνήσια κομμάτια των Enigma κάνουν που και που την εμφάνισή τους, αλλά παραμένουν σε δεύτερη μοίρα.  Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι και ειλικρινές και γοητευτικό, μια μουσική ατμόσφαιρα υπνωτική και μυστηριώδης,  με κυρίαρχο το συναίσθημα της χαρμολύπης.

Κορυφαία, για μένα, στιγμή του άλμπουμ το Eyes Of Truth, που το είχαμε πρωτακούσει στο Cross Of Changes του ’94. Με ένα μονότονο, τελετουργικό sequence ως βασικό μοτίβο, το κομμάτι εξελίσσεται ανεπαίσθητα σε μία κλασικότροπη κορύφωση, για να επανέλθει σε έναν ήχο απογυμνωμένο από καθετί περιττό.

Συμπερασματικά, το Dusted Variations είναι ένα άλμπουμ το οποίο, αν και περιέχει διασκευές και συμπληρώνει μία εορταστική κυκλοφορία, χαρακτηρίζεται από αυτονομία, στέκεται από μόνο του. Αν λοιπόν σας αρέσουν οι μυστήριες μουσικές προσεγγίσεις, οι διασκευές που αναδημιουργούν και η ονειρική ατμόσφαιρα, τότε το Dusted Variations αποτελεί μια σίγουρη πρόταση για σας.


πρώτη δημοσίευση: Μάρτιος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου