23/6/14

The Edison Electrics - Oneironautics (2012, self released)


Ένας από τους βασικούς σκοπούς του συγκεκριμένου blog, από την αρχή της δημιουργίας του, είναι η προβολή καλλιτεχνών και κυκλοφοριών που ξεφεύγουν από τα μάτια και τα αυτιά ακόμα και των πιο εναλλακτικών και «ψαγμένων» μέσων μουσικής ενημέρωσης. Αν τώρα, κάποιο άλμπουμ ακουστεί ξανά και ξανά αφήνοντας ένα ατόφιο στίγμα στο νοητικό και συναισθηματικό μας κόσμο, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή απ ‘ το να σπεύσουμε να το παρουσιάσουμε.  Το πρώτο και μοναδικό άλμπουμ της αμερικάνικης μπάντας Edison Electrics, Oneironautics, που κυκλοφόρησε το 2012 τηρεί και τους δύο παραπάνω όρους: αν και, τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου, διακρίνεται από μεγάλη ποιότητα, άρα και αξία, δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό. Πραγματικά, είχα πολύ καιρό να ακούσω ένα άλμπουμ, στο οποίο δύσκολα βρίσκω ψεγάδι. 

Επικεφαλής των Edison Electrics είναι ο Dustin W. Warren, ο οποίος χρησιμοποιεί και το ψευδώνυμο Godfrey At Large. Ο Warren έχει συνθέσει σχεδόν όλη τη μουσική, έχει γράψει τους στίχους, έχει αναλάβει την παραγωγή, τα πλήκτρα και βέβαια το τραγούδι. Τον πλαισιώνει μια πολυάριθμή ομάδα μουσικών, οι οποίοι χάρη στις ικανότητές τους καταφέρνουν να φέρουν σε πέρας το σύνθετο και πολυεπίπεδο όραμά του. 


Χαρακτηρίζω το όραμα που παρουσιάζεται  στο Oneironautics σύνθετο και πολυεπίπεδο, επειδή πρώτα απ’ όλα έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο πάντρεμα ποικίλων μουσικών κατευθύνσεων. Στο φόντο κυριαρχεί η ambient μουσική, τις περισσότερες φορές στην beatless μορφή της, ενώ τον πρώτο ρόλο αναλαμβάνουν υπέροχα soul φωνητικά, που θυμίζουν μεγάλους ερμηνευτές του παρελθόντος, όπως ο Marvin Gaye και ο Bill Withers, αλλά και τον άξιο σημερινό συνεχιστή τους, John Legend. Στην ατμόσφαιρα και τον πειραματισμό του ambient από την μια πλευρά και τη συναισθηματική αμεσότητα της soul από την άλλη, έρχονται να προστεθούν νέα δάνεια: ψυχεδελικές κιθάρες, tribal κρουστά, πνευστά που πότε ρέπουν προς το folk, όπως φλάουτο, πότε προς τη free jazz, όπως τρομπέτα και σαξόφωνο, αλλά και θολά samples, του πλήθους σε μια παραλία το καλοκαίρι ή ενός αεροπλάνου που αναχωρεί. Μια συνειρμική ροή ήχων, εικόνων και αναφορών που συχνά διακρίνονται από την αποσπασματικότητα της πραγματικής εμπειρίας.
 

Σε γενικά πλαίσια, το πείραμα που επιδιώκεται στο συγκεκριμένο άλμπουμ στέφεται με επιτυχία, φέρνοντας στο νου τις ανάλογες περιπέτειες των δύο τελευταίων δίσκων των Talk Talk. Αλλά, εδώ οι avant-garde δυσκολίες εξομαλύνονται χάρη στις αξιομνημόνευτες soulful μελωδίες, ειδικά των φωνητικών. 

Στο τραγούδι In Between Two Dawns, που ανοίγει το άλμπουμ, θα θυμηθείτε τον εξομολογητικό τόνο του Richie Havens, ενώ στο αμέσως επόμενο, Wonder If She Knows, τη νοσταλγική ψυχεδέλεια του Nick Drake. Στο κομμάτι που τιτλοφορείται με τον νεολογισμό Aromastalgia, το free jazz στοιχείο δεσπόζει, ενώ το Yekermo Sew, που δανείζεται τον τίτλο του από την κλασική ethio-jazz σύνθεση του Mulatu Astatke, αποτελεί το πιο uptempo κομμάτι του άλμπουμ , με τις επιρροές από αφρικάνικη μουσική ωραία επεξεργασμένες. 


Σε στιχουργικό επίπεδο, το Oneironautics μοιάζει να αποτελεί μια λυρική αφήγηση ενός έρωτα, που εικάζουμε πως είτε είχε άσχημο τέλος, είτε έμεινε ανεκπλήρωτος. Αυτή την εικασία έρχεται να ενισχύσει και ο ίδιος ο GodfreyAt Large που αφιερώνει το άλμπουμ, όχι μόνο στην οικογένεια του, σε φίλους και συνεργάτες, αλλά και σε μια ιδιαίτερη για εκείνον γυναίκα («The woman I used to love for breaking my heart and teaching something truly valuable about life and love and relationships»). Όπως καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα αποτυπώνονται με ένταση, αλλά η αισθηματολογία και το μελό αποφεύγονται, τόσο λόγω του πειραματικού χαρακτήρα της μουσικής, όσο και του κυρίαρχου ποιητικού και υπαρξιακού στοιχείου. 


Η σύνθεση που κλείνει το άλμπουμ έχει επίσης τον τίτλο Oneironautics.  Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται στην ψυχολογία, ακόμα περισσότερο στην επιστημονική φαντασία και σημαίνει τη διάδραση ανάμεσα σε δύο υποκείμενα που ονειρεύονται, τη διασταύρωση των ονείρων. Πράγματι στο καταληκτήριο τραγούδι, ο συνδυασμός ambient και soul στήνει το ιδανικό σκηνικό για μια ονειρική συνάντηση. Ενώ οι δύο ερωτευμένοι δεν τα κατάφεραν στον πραγματικό κόσμο, συναντιούνται στον ουτοπικό και φαντασιακό κόσμο του ονείρου, πετυχαίνοντας μια αρμονία που αψηφά τα όρια του χώρου και του χρόνου.
 


Το πιο ωραίο απ’ όλα είναι πως μπορείτε να κάνετε το downloading του άλμπουμ δωρεάν, με τις ευλογίες των δημιουργών και συμμετεχόντων: 

 

Πρόσφατα, ο GodfreyAt Large συνεργάστηκε με τον μουσικό παραγωγό Bleehouse, φτιάχνοντας το project HAUS. Οι HAUS την Άνοιξη του 2014 κυκλοφορήσανε το πολύ ενδιαφέρον μίνι άλμπουμ Holy Ghosts, το οποίο επίσης μπορείτε να «κατεβάσετε» δωρεάν

Να ευχαριστήσω τον Σπύρο για την ανακάλυψη των Edison Electrics. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου