9/6/11

Ηλιοβασίλεμα στο Cafe Del Mar


Η Εκπομπή που ψάχνει τίτλο έχει αδυναμία  στον ηλεκτρονικό ήχο και ειδικά στην πιο χαμηλόφωνη πλευρά του. Έτσι στυλ όπως ambient, trip hop, downtempo κλπ. έχουν την τιμητική τους σε πολλές από τις λίστες μας. Ψάχνοντας λοιπόν την αστείρευτη πηγή του διαδικτύου, ανακάλυψα δύο μουσικά διαμάντια τα οποία παρουσιάζουν τα πρώτα βήματα της μουσικής που αγκαλιάζει ο χαρακτήρας chill out.

Πρόκειται για δύο mixes που ηχογραφήθηκαν ζωντανά στις αρχές της δεκαετίας του 90 στο περίφημο μπαρ Cafe Del Mar στην Ibiza. Το Cafe Del Mar είναι γνωστό για την μουσική του, αλλά και για το ηλιοβασίλεμα που μπορεί να απολαύσει κανείς αν πάει εκεί. Είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει το συγκεκριμένο όνομα με το καλοκαίρι, τις διακοπές και την πιο laid back διάθεση. Αυτά τα δύο mixes επιβεβαιώνουν τέτοιες ατμόσφαιρες, αλλά όχι την ίδια στιγμή αποτελούν δείγματα ιδιαίτερης άποψης για τη μουσική. 
  
Jose Padilla
Το πρώτο από αυτά το έχει επιμεληθεί ο Ισπανός Jose Padilla, ένας από τους παλιότερους και καλύτερους djs του Cafe Del Mar. Όταν κανείς διαβάζει στο Wikipedia ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος «θεωρείται υπεύθυνος για τη διάδοση της chill out ηλεκτρονικής μουσικής», κάθε δικό μας σχόλιο περιττεύει. O  Padilla έντυσε μουσικά ένα, φαντάζομαι, μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στην Ibiza εν έτει 1992.  Υπεύθυνος για το δεύτερο mix είναι ο Βρετανός Phil Mison, επίσης ένας παλιός συνεργάτης του Cafe Del Mar, ο οποίος είναι γνωστός και με το ψευδώνυμο Cantoma. O Mison παρουσίασε live αυτή τη συλλογή το 1993, συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου.

Και τα δύο mixes, το καθένα από τα οποία έχει διάρκεια γύρω στην μία ώρα, προέρχονται από κασέτες, στις οποίες είχαν αρχικά ηχογραφηθεί. Πρώτα απ’ όλα, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους που μετέφεραν αυτές τις παλιές και ως ένα βαθμό λησμονημένες μουσικές στα σύγχρονα ψηφιακά μέσα. Άλλωστε κι εγώ στους δικούς του ιστοτόπους τις βρήκα και σας τις παρουσιάζω εδώ. Έπειτα, το γεγονός πως η αρχική πηγή είναι μια κασέτα δίνει στο όλο εγχείρημα κάτι το γοητευτικά παλιομοδίτικο, τελικά κάτι το αυθεντικό. Άλλωστε και δουλειές σαν και αυτές έρχονται στην επιφάνεια και τραβάνε το ενδιαφέρον των φίλων της μουσικής, λόγω της αναβίωσης της τάσης που ονομάζεται balearic. Τώρα, αν θέλετε να σκαλίσετε το balearic στυλ, νομίζω πως αυτά το blog όπου μπορείτε να ακούσετε, αλλά και να "κατεβάσετε" το mix του Phil Mison είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό.


Phil Mison

Όπως και να ‘χει σε αυτές τις δουλειές γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης του chill out, μιας μουσικής που κυριάρχησε μέσα στη δεκαετία του 90 κυρίως. Έτσι λοιπόν, μη φαντάζεστε κουραστικά και minimal ηλεκτρονικά beat, αλλά ορχηστρικά κομμάτια με κυρίως ακουστικό χαρακτήρα, τα οποία που και που κλέβουν κάτι από ambient, κάτι από dub, κάτι από παλιό house.

Επίσης, πριν κλείσω να σημειώσω ότι σε αυτά τα mixes μπορούμε να διακρίνουμε δύο βασικές αρετές κορυφαίων djs. Πρώτον το εκλεκτικό γούστο, καθώς από μία ευρεία γκάμα μουσικής οι δύο παραγωγοί διαλέγουν κομμάτια που μπορεί να είναι ακόμα και αντιφατικά μεταξύ τους, παρόλα αυτά ταιριαστά. Έπειτα η καταπληκτική συνέχεια και ροή που έχουν τα μουσικά κομμάτια που έχουν επιλεχθεί. Λες και αποτελούν ένα ενιαίο μουσικό έργο, τα mixes αυτά σε καλούν σε ένα ταξίδι χαλάρωσης και πηγαίου συναισθήματος.

το mix του Jose Padilla

το mix του Phil Mison  

(η φωτογραφία που συνοδεύει τον τίτλο είναι του Robert Elch)
πρώτη δημοσίευση: Φλεβάτης 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου