18/2/12

μια συνέντευξη με τους Pacific Horizons

 Τώρα που και ο Φλεβάρης έχει φτάσει για τα καλά στα μέσα του, μπορώ να είμαι σίγουρος: οι πιο αγαπημένες και πολυακουσμένες από μένα μουσικές για το 2011 ανήκουν στους Pacific Horizons. Το συγκρότημα που μας έρχεται από την Καλιφόρνια, με τρία εκπληκτικά EPs, παρουσιάζει μια  ψυχεδελική, μυστικιστική electronica, που φέρνει κοντά καλοκαιρινές διακοπές και κοσμικές ανησυχίες. Ο τίτλος της πρώτης τους δουλειάς είναι ενδεικτικός: Universal Horizons. Κοιτώντας του ορίζοντες του ωκεανού, μπορεί να διακρίνεις ακόμα και του ορίζοντες του σύμπαντος…

Όπως έχετε καταλάβει η μουσική των Pacific Horizons, προσφέρεται για πολλές κουβέντες, αλλά και μπορεί να γίνει αφορμή για ακόμα περισσότερες. Άρα η παρακάτω διαδικτυακή συνέντευξη που τους πήραμε, όχι μόνο μας ξεκαθαρίζει το καλλιτεχνικό τους όραμα, αλλά και αποτελεί την αρχή για ποικίλες εξερευνήσεις, μουσικές και όχι μόνο. 

Η συνέντευξη συνοδεύεται από εικαστικά έργα του ζωγράφου, λογοτέχνη και αποκρυφιστή Austin Spare, o οποίος, όπως θα δείτε, αναφέρεται ως επιρροή στην αισθητική της μπάντας.

Επίσης, να σημειώσω ότι η συνέντευξη θα γίνει σε δύο αναρτήσεις, μία στα ελληνικά και μία στα αγγλικά.
Πρόσφατα δώσατε μια συναυλία στο Τόκυο. Πως προέκυψε αυτό το event, πως ήταν η εμπειρία;

Ήταν τιμή και μεγάλο πλεονέκτημα για μας να έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε ζωντανά και να παρουσιάσουμε ένα DJ set για το γιαπωνέζικο κοινό στο Τόκυο. Ανακαλύψαμε πως το κοινό ήταν πραγματικά ενθουσιώδες και οι άνθρωποι που συναντήσαμε ήταν ζεστοί και φιλικοί. Ήταν υπέροχο που είχαμε την ευκαιρία να δεθούμε με τους υποστηρικτές και με τους οπαδούς μας, παρόλα μερικά γλωσσικά εμπόδια. Το βινύλιο φαίνεται πως έχει μεγάλη φήμη εκεί, τα club είχαν άψογο ήχο και τα οπτικά εφέ ήταν μεγαλειώδη. Ελπίζουμε να επιστρέψουμε στην Ιαπωνία σύντομα.


Προτιμάτε να δημιουργείτε στο στούντιο ή να παρουσιάζετε τη μουσική σας ζωντανά σε ένα κοινό;

Αυτή τη στιγμή είμαστε συγκεντρωμένοι στη δουλειά στο στούντιο, αλλά αν η σωστή ευκαιρία παρουσιαστεί, είμαστε χαρούμενοι να παίξουμε και ζωντανά.


Αλήθεια, το όνομα Pacific Horizons πως προέκυψε; Επί τη ευκαιρία, μπορείτε να μας δώσετε ένα σύντομο ιστορικό του συγκροτήματος;

Το όνομα “Pacific Horizons” σηματοδοτεί τις ρίζες μας γεωγραφικά, καθώς και τη φιλοσοφική μας στάση. Μεγάλο μέρος από την έμπνευσή μας προέρχεται από την περιοχή του Ειρηνικού. Ο ωκεανός είναι απέραντος, όμορφος και μυστηριώδης. Οι ποικίλες κουλτούρες και η κληρονομιά της περιοχής (ειδικά αυτή της ακτής της Καλιφόρνια) μας επηρέασε ιδιαίτερα στο μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας.

Όσο για την ιστορία της μπάντας, γνωριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό και έχουμε παίξει μαζί σε ποικίλους συνδυασμούς και σε μια ποικιλία μουσικών στυλ. Ήταν μια φυσική εξέλιξη για μας να ξεκινήσουμε αυτό το project μαζί.

Ψάχνοντας το διαδίκτυο, παρατηρώ ότι οι μουσικοκριτικοί, αλλά και οι περισσότεροι ακροατές σας, σας εντάσσουν στην αναβίωση του cosmic/balearic ήχου. Κι εγώ συμφωνώ με την παραπάνω άποψη. Εσείς δίνετε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στη μουσική σας, ώστε να χαρακτηριστεί ως balearic;

Όχι πραγματικά… δεν προσπαθούμε να φτιάξουμε μουσική που θα μας κατηγοριοποιήσει σε ένα συγκεκριμένο είδος. Αυτή η μουσική γενικά κατά ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από μια στιγμή τελετουργικής έμπνευσης. Έπειτα την αναπτύσσουμε και την εμπλουτίζουμε καθώς οι ιδέες επεκτείνονται. Γενικά ξεκινάμε με ένα πολύ απλό beat ή ακόμα και με ένα ρυθμό σε συγκεκριμένα BPM πάνω στον οποίο θα θέλαμε να δουλέψουμε, συχνά χωρίς καθόλου να ξέρουμε ποια θα είναι η κατεύθυνση… Θα πήγαινα τόσο μακριά, ώστε να πω ότι τα αποτελέσματα συχνά γεννιούνται  από μια σαμανική ψυχό-ναυτική μαντεία.

Τα προσωπικά μας (μουσικά) στυλ είναι κάτι που έχουμε αναπτύξει από μόνοι μας για πολλά χρόνια. Αλλά πραγματικά αγαπάμε την balearic μουσική. Η ιστορία της Ibiza και τα club και οι DJs της είναι συναρπαστικά. Ως DJs, θέλουμε να παίζουμε σε αυτό το στυλ, υπάρχει ένα mix στη σελίδα μας στο Soundcloud αν θέλετε να το τσεκάρετε.


Ποιές είναι οι επιρροές σας;

Όλα τα είδη της χορευτικής μουσικής, ειδικά το house της δυτικής ακτής, ψυχεδελικό folk της δεκαετίας του 60, soul, flamenco, jazz του δρόμου, ethnic rock, noise/ambient, adult contemporary, industrial, βασικά οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί τη δεκαετία του 80 κ.α.


Παρατηρώ ότι έχετε πολλές αναφορές στον αποκρυφισμό. Για παράδειγμα η αναφορά στον επιστήμονα και οπαδό του Aleister Crowley, Jack Parsons, στο Jack ParsonsLaboratory και το εξώφυλλο του τελευταίου σας EP Beaches Of The Black Sea, όπου απεικονίζεται η Helena Blavatsky με τους πνευματικούς δασκάλους της Θεοσοφίας, τους Mahatmas. Ποιά είναι η σχέση σας με τον κόσμο του αποκρυφισμού;

Έχουμε ένα μακρύ σταθερό ενδιαφέρον για οτιδήποτε που έχει σχέση με καταστάσεις αλλαγής της συνειδητότητας. Τα έργα του Aleister Crowley και του Austin Spare που σχετίζονται με την ritual magick και την επιθυμητή πρόθεση μας έχουν επηρεάσει. Οι ιδέες του Robert Anton Wilson σχετικά με την αντίληψη και τα reality tunnels έχουν βοηθήσει να σχηματοποιήσουμε τη σκέψη μας. Οι σπουδές του Graham Hancock πάνω στις οραματικές καταστάσεις και τον ρόλο τους στην ανθρώπινη εξέλιξη έχουν πρόσφατα τραβήξει το ενδιαφέρον μας. Και όλες οι μυστικιστικές ομάδες των τελευταίων πενήντα χρόνων, σαν την Process Church of the Final Judgment ή την Peoples Temple ήταν πλούσιες πηγές ιδεών. Αλλά θα έλεγα ότι δεν «πιστεύουμε» σε τίποτα. Απλά είναι ένα συναρπαστικό και ενδιαφέρον θέμα.Βέβαια, από τη δεκαετία του 60 κιόλας, το στοιχείο του αποκρυφισμού συνοδεύει ένα σεβαστό μέρος της πιο underground μουσικής δημιουργίας. Εσείς νομίζω πως πολύ συνειδητά επιλέγετε το underground. Η ψυχεδελική αισθητική στο artwork και στο μουσικό στιλ, η επιλογή του να προωθήσετε οι ίδιοι την μουσική σας, μέσω της εταιρείας Pacific Wizard Foundation, αλλά και η έκδηλη αγάπη για το βινύλιο οδηγούν εκεί. Θα επιθυμούσατε μια πιο mainstream επιτυχία ή θέλετε να κρατήσετε ένα κύκλο λίγων και πιο εκλεκτών ακροατών;

Νομίζω ότι ο καθένας από μας έχει σχηματίσει ένα μεγάλο μέρος από το κοινό μουσικό μας υπόβαθρο πολλά στοιχεία της underground μουσικής. Είμαστε τυχεροί που ακριβώς αυτόν τον καιρό στο Λος Άντζελες έχουμε μια από τις πιο ζωντανές και διαφοροποιημένες underground (και “overground”) μουσικές κοινότητες στην ανθρώπινη ιστορία.

Ήταν πραγματικά ικανοποιητικό για μας το ότι το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μας να κυκλοφορήσει σε μοναδικά κομμάτια τέχνης… Νομίζω ότι το γεγονός πως έχουμε αγγίξει και έχουμε κάνει μια χειροποίητη δουλειά για τους δίσκους μας, προσθέτει εγγενή αξία στην κυκλοφορία. Οι περισσότερες από τις συμφωνίες μας όσο αναφορά την παραγωγή έχουν γίνει σε προσωπικό επίπεδο, με μια «νοοτροπία χειραψίας»: με αυτό τον τρόπο σταδιακά αποκτούμε μεγαλύτερη οικειότητα με τι διαδικασία της παραγωγής και με τους ανθρώπους που μας βοήθησαν να βγάλουμε τη μουσική μας εκεί έξω.
Με συντομία, όσο δεν θυσιάζουμε τη δημιουργικότητά μας, είμαστε χαρούμενοι να φέρνουμε τη χαρά της μουσικής σε όσους περισσότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ακούσουν.


Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Μερικοί από τους φίλους μας έχουν κάνει μερικά εκπληκτικά remixes των τραγουδιών μας, οπότε αυτά θα βγουν σύντομα σε βινύλιο. Επίσης δουλεύουμε και σε νέα μουσική. Ελπίζουμε να υπάρχουν για μας περισσότερα ταξίδια στο κοντινό μέλλον.
Ευχαριστώ για τη συνέντευξη, ελπίζω να σας δούμε στην Ελλάδα, είτε για live, είτε για ένα DJ set.
 

Τα έργα του Austin Spare τα "δανειστήκαμε" από τις δύο εξής ιστοσελίδες:

Hermetic.com
The Cabinet Of  The Solar Plexus


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου