4/7/13

Thomas Bullock on the mix

 

Ο DJ, μουσικός και παραγωγός Thomas Bullock δικαίως έχει κατά καιρούς χαρακτηριστεί ως ένας ιδιαίτερος, απρόβλεπτος και εκκεντρικός καλλιτέχνης. Ακόμη πιο ταιριαστοί χαρακτηρισμοί για αυτόν θα ήταν πολυπράγμων και περιπετειώδης. 

Ξεκινώντας στα τέλη της δεκαετίας του 80 από το Cambridge, είχε μια παράλληλη πορεία με τον φίλο και συνεργάτη του Harvey Bassett, γνωστότερο ως DJ Harvey. Οι δυο τους χωθήκαν με τα μπούνια στη μεγάλη rave κίνηση της εποχής στη Μεγάλη Βρετανία, πρωταγωνιστές της ομάδας Tonka Crew. Μετά από λίγα χρόνια, αρχές των 90s, ο Thomas βρίσκεται στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο San Francisco, ευαγγελιστής της rave κουλτούρας, μέσα από την ομάδα Wicked Sound System και τα φημισμένα της πάρτυ, στα οποία η house έπαιρνε μια ψυχεδελική στροφή, αναπάντεχη για την εποχή, αλλά και όχι για τον τόπο διεξαγωγής τους… (εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ ωραίο άρθρο για τους Wicked Sound System). 


Στα μέσα των 90s, ο Thomas, αντιλαμβανόμενος, προφανώς, ότι το rave κίνημα έπαιρνε τις τελευταίες του ανάσες, μετακομίζει στη Νέα Υόρκη κι εκεί ανοίγεται σε νέα πελάγη μουσικής. Απ’ τη μία συμμετέχει στην πρώτη μορφή της μπάντας A.R.E. Weapons, η οποία αναβιώνει τον πρώτο noise/punk/electro ήχο, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την μετέπειτα έκρηξη του electroclash. Από την άλλη, παρέα με τον Eric Duncan φτιάχνει το ντουέτο Rub N’ Tug, προκειμένου να φέρουν στις ολοένα πιο εμποροποιημένες βραδιές χορευτικής electronica τη γνησιότητα και τον αυθορμητισμό των παλιών ημερών, όταν σε club-αποθήκες η disco σταδιακά μεταμορφωνόταν σε house. 



Όλη αυτή την πρωτοπόρα στο χώρο του DJing πορεία του Thomas Bullock μπορεί κανείς να την απολαύσει στο χορταστικό τρίωρο διαδικτυακό mix που επιμελήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2012, για λογαριασμό της εκπομπής Just Jam. Πράγματι, ο Thomas, συνδυάζοντας έναν μουσικό εκλεκτισμό με μια ασέβεια σε είδη και στιλ, που έχει τις ρίζες της στο punk, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα στο οποίο χωράει φαινομενικά άσχετες μουσικές, με πρώτα κοινά στοιχεία τη βινυλιακή μορφή και τον underground χαρακτήρα.

Χωρίς να του καίγεται καρφί για το τέλειο μιξάρισμα, αλλά παράλληλα καταφέρνοντας αρκετά «κόλπα» στα decks, o ανατρεπτικός DJ παρουσιάζει μια μουσική αλυσίδα με βασικούς κρίκους το electropop/post punk των late 70s – early 80s και ειδικά την πλευρά του που αποκαλείται minimal wave,  την αρκετά obscure disco, αλλά και αφαιρετικό deep house. Όμως τα μουσικά του σύνορα δεν περιορίζονται εκεί, καθώς που και που έχουμε ανοίγματα σε ambient, afrojazz και ψυχεδελικό ροκ, όπως το κορυφαίο Can’t Find My Way Home των Blind Faith. 


Έτσι, ο Thomas Bullock, με άνεση, βάζει μια έντονα προσωπική σφραγίδα στο mix του. Καθώς καταπιάνεται και συνδυάζει τόσα πολλά διαφορετικά στιλ μουσικής, καταφέρνει να απεξαρτηθεί από τη νοοτροπία και αισθητική που επιτάσσει καθένα από αυτά. Τελικά, έχουμε να κάνουμε με έναν DJ ξέφρενης έμπνευσης ο οποίος συνδυάζει τη χορευτική δύναμη ενός Larry Levan, το φευγάτο κέφι ενός hippie και την ανατρεπτική τρέλα του punk. 


Αυτά ακριβώς τα στοιχεία μπορείτε όχι μόνο να τα ακούσετε, αλλά και να τα δείτε, καθώς ολόκληρο το επεισόδιο της εκπομπής Just Jam βρίσκεται «ανεβασμένο», σε δύο μέρη, στο Youtube. Το όλο σκηνικό έχει ένα ενδιαφέρον, καθώς παρακολουθούμε τον Thomas ν’ αλλάζει τους δίσκους και να μιξάρει, στο background να προβάλονται ψυχεδελικότατα visuals, ενώ την ίδια στιγμή στην κάμερα εμφανίζονται διάφοροι συντελεστές της εκπομπής και κάποια ευτράπελα συμβαίνουν. Ωστόσο, προσωπικά απόλαυσα τις επιλογές του Βρετανού συγκεντρώνοντας την ακοή μου, χωρίς να μ’ απασχολεί η εικόνα. Το ίδιο προτείνω να κάνετε κι εσείς:



 Thomas Bullock  - JUST JAM 71: part1 & part2 

 

 Αντί επιλόγου, να σημειώσω πως ο Thomas Bullock, πριν κάποιους μήνες, συγκεκριμένα το τελευταίο Σάββατο των Αποκριών, επισκέφτηκε τη χώρα μας για μια σπανιότατη εμφάνιση, στο Six D.o.g.s., καλεσμένος των Amateurboyz, στην οποία δυστυχώς, αν και το προσπαθησα, δεν κατάφερα να παρευρεθώ. Αλλά, ας ελπίσουμε να μας ξανάρθει, ακόμα καλύτερα παρέα με τον Eric Duncan, ως Rub n’ Tug. Άλλωστε ο Thomas Of England, όπως είναι ένα από τα πολλά του παρατσούκλια, δεν κάθεται καθόλου ήσυχος: περιοδεύει σε ολόκληρο τον κόσμo, αραιά και που κυκλοφορεί δική του μουσική, μάλιστα πρόσφατα έφτιαξε και μια δισκογραφική, με τίτλο STD. Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε  πως τελευταία (για να αντιληφθείτε για τι άνθρωπο μιλάμε…) ασχολείται και με την παραγωγή Mezcal!

πηγή εικόνων: πρώτη & δεύτερη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου