2/5/11

cosmic disco


Μία από τις κυρίαρχες νεότερες τάσεις στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή είναι και το cosmic disco. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν νέα και πρωτότυπα ακούσματα, ειδικά στην electronica, στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τον "κοσμικό ήχο". Ωστόσο, όπως φανερώνει και το όνομα της, η cosmic disco δεν είναι ένας καινούργιο στυλ, αλλά περισσότερο μια δημιουργική αναβίωση από μουσικές που για χρόνια ήταν λίγο πολύ λησμονημένες. 

Τις ρίζες της cosmic disco προφανώς τις εντοπίζουμε περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 70 και τις αρχές εκείνης του 80. Βέβαια, μην φαντάζεστε λαμέ κουστούμια και εντυπωσιοθηρικές χορευτικές πόζες, όσο πειραματική διάθεση και έναν ήχο που θα χαρακτήριζα περιπετειώδη. Οι περισσότεροι μουσικοί και παραγωγοί έχουν ως εφαλτήριο και σημείο αναφοράς τους disco πρωτοπόρους , όπως τον Giorgio Moroder, τον Black Devil, αλλά και τον DJ Daniele Baldelli, ο οποίος θεωρείται και ο βασικός διαμορφωτής του "cosmic disco" ήχου. Οι περισσότερες συνθέσεις χαρακτηρίζονται από ένα μπλέξιμο στοιχείων και επιρροών, οι οποίες μπορεί να ξεκινούν από το deep house και να φτάνουν στο krautrock. Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η ενορχήστρωση δεν είναι πάντα αμιγώς ηλεκτρονική, καθώς συχνά πυκνά χρησιμοποιούνται και μουσικά όργανα, όπως πιάνο, κιθάρα, μπάσο, κρουστά, πνευστά και ότι άλλο βάζει ο νους σας. 

Τέλος να προσθέσω πως η θεματολογία που κυριαρχεί έχει σχέση πολλές φορές με το διάστημα, τα διαπλανητικά ταξίδια και άλλα παρόμοια εμπνευσμένα από την πιο ψυχεδελική, αλλά και αρκετά vintage επιστημονική φαντασία.

Κοντά στην λεγόμενη cosmic disco βρίσκονται και η space disco και το -συνήθως σε πιο χαμηλούς τόνους και σε κάπως διαφορετικά μουσικά "συμφραζόμενα"- balearic (η τάση των κριτικών να βρίσκουν ταμπέλες για τις διάφορες μουσικές τάσεις, φτάνει τα όρια της παράνοιας).  Κάποια ενδεικτικά, και μόνο,  ονόματα: Lindstrom, Prins Thomas, Aeroplane, Todd Terje, αλλά και οι λίγο πιο άγνωστοι Windsurf, Coyote, Low Motion Disco... και η λίστα δεν έχει τελειωμό.  

Άρα, όπως καταλαβαίνετε, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή ενός ταξιδιού αναμφίβολα διαστημικού.



εικόνα: Ivan Kudriashev, Κατασκευή ευθύγραμμης κίνησης (1925)
πρώτη δημοσίευση: Οκτώβριος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου