20/5/11

My Cat's A Stargazer - Monod Kinetics (2010 - self released)


Οι My Cat’s A Stargazer μας έρχονται από το Νέο Μεξικό των ΗΠΑ και αποτελούν ένα δικτυακό project, δηλαδή τα μέλη της μπάντας μένουν μακριά μεταξύ τους και όλη η συνεργασία τους είναι διαδικτυακή. Μόνο και μόνο το ότι μια αξιόλογη καλλιτεχνική δουλειά δημιουργείται, διαμορφώνεται και ολοκληρώνεται στο διαδίκτυο αποτελεί από μόνο του ένα στοιχείο που τραβάει το ενδιαφέρον μας. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της συνεργασίας, το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Monod Kinetics

Βέβαια, αυτό που τουλάχιστον στην αρχή έλκει την προσοχή σου σ’ αυτή την μπάντα είναι το όνομα της. My Cat’s A Stargazer: σε ένα τέτοιο όνομα συγκροτήματος, τόσο εκκεντρικό, όσο και ποιητικό, δεν μπορεί παρά να αντιστοιχεί μια ιδιαίτερη μουσική˙ ταξιδιάρικη, φευγάτη, μελωδική. Και πράγματι το τρίο από το Νέο Μεξικό στο πρώτο του αυτό άλμπουμ παρουσιάζει μουσική με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Ένα αρμονικό, αλλά και μεθυστικό μπλέξιμο από ambient, post rock και shoegaze σε χαλαρωτικό ακουστικό στυλ. Ακούσματα και επιρροές των μελών του γκρουπ, αν και ευδιάκριτα, παρόλα αυτά είναι ενταγμένα σε ένα αρκετά προσωπικό ύφος. Ambient ηχοτοπία που φέρνουν στο νου της δουλειές του Harold Budd με τον Brian Eno, ακόμα και τους Stars Of The Lid. Από κοντά και το post rock των Mogwai με τις φασαριόζικες παραμορφώσεις και την εσωστρεφή διάθεση. Τα φωνητικά στις συνθέσεις των My Cat’s A Stargazer είναι σπάνια, αλλά όταν κάνουν την εμφάνιση τους δεν μπορεί παρά να αναλογιστείς μπάντες όπως οι My Bloody Valentine και, περισσότερο, οι Slowdive.

Ωστόσο, το φρέσκο και ξεχωριστό στο Monod Kinetics δεν αποτελούν ούτε οι επιρροές του, ούτε τόσο ο τρόπος που συνδυάζονται, όσο η ατμόσφαιρά του. Ένα μουσικό σκηνικό που ξεκουράζει και γυρνά το βλέμμα του ακροατή προς τον ουρανό. Η μουσική των My Cat’s is A Stargazer είναι ευφορική και γεμάτη ελπίδα.

Όλη αυτή την ωραία καλλιτεχνική συγκυρία έρχεται να συμπληρώσει και το πώς ακούγεται το γκρουπ. Δηλαδή, ακόμα και στην παραγωγή του άλμπουμ, οι My Cat’s A Stargazer είναι ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι. Lo-fi νοοτροπία και ένας κάπως ακατέργαστος πρωτόλειος ήχος, κάτι που δείχνει πως τους τρεις μουσικούς δεν ενδιαφέρει να δημιουργήσουν απαραίτητα κάτι φιλόδοξο, απλά να εκφραστούν με ειλικρίνεια.

Έτσι, ακούγοντας το Monod Kinetics ξανά και ξανά, συμπεραίνω ότι κάποιες φορές η ειλικρινής καλλιτεχνική έκφραση αρκεί…

Οι My Cat’s A Stargazer είναι οι:

Chrystal Arviso - τραγούδι
Jessica Doyle – τραγούδι, στίχοι
Quinn Montoya – τραγούδι, όλα τα όργανα.

Επίσης, το γκρουπ έχει "κυκλοφορήσει" ακόμα ένα άλμπουμ που το χαρακτηρίζουν demo και έχει τίτλο Solstice Celebration. Φυσικά οι δουλειές της μπάντας προσφέρονται για δωρεάν downloading στο διαδίκτυο:

http://mycatsastargazer.bandcamp.com/


πρώτη δημοσίευση: Ιανουάριος 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου