1/12/20

Top-20 | 2020: #20. Arild Hammerø - Lerret (Little Birdie)

Είμαι κι εγώ μέλος μιας μικρής παρέας φίλων της μουσικής, διασκορπισμένων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, με διαφορετικά γούστα, τα οποία όμως διασταυρώνονται στο ψυχεδελικό και προοδευτικό ροκ. Επίσης, σχεδόν άπαντες γράφουμε για την ιστοσελίδα Progrocks.gr. Εκεί έχουμε αναδείξει μία από τις αγαπημένες μας σημερινές μπάντες, τους Νορβηγούς Atlanter. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μας διαφύγει η φετινή κυκλοφορία ενός εκ των βασικών μελών της, του κιθαρίστα, τραγουδιστή και συνθέτη Arild Hammerø, με τίτλο Lerret

“Lerret” σημαίνει “καμβάς” στα νορβηγικά και πράγματι ο Arild προσφέρει έναν καμβά με βαθιά μουσικά και συναισθηματικά χρώματα. Εδώ θα βρείτε τραγούδια τα οποία βασίζονται με μια δαιδαλώδη δομή και ενορχήστρωση και αναδεικνύουν τη βιρτουοζιτέ του Arild, με ίσως πιο εντυπωσιακό το ορχηστρικό L’ Imperatrice. Ωστόσο αυτή η prog rock κατεύθυνση ποτέ δεν καπελώνει τις υπέροχες ποπ μελωδίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το εναρκτήριο Drømte du var her. Ο καμβάς συμπληρώνεται με παλ χρωματισμούς, δηλαδή με μπαλάντες ψυχεδελικού folk κι ονειρικής ατμόσφαιρας (I Natt). Τέλος τα γήινα χρώματα δεν λείπουν,  όπως στο υποχθόνια bluesy Sekken.

Αν θεωρήσουμε ότι το underground χαρακτηρίζεται από σκληροπυρηνικές πολιτικές απόψεις και εσωστρέφεια, τότε ο Arild Hammerø δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένας underground μουσικός. Ωστόσο, ίσως εκπροσωπεί μια 2010s εκδοχή του underground, στο πλαίσιο της οποίας η μουσική δημιουργείται από εσωτερική ανάγκη, παίζεται από παρέες και μοιράζεται απλόχερα σε φίλους, με όρους γνήσιας αγάπης κι όχι με εκείνους της μουσικής βιομηχανίας. Τελικά, στο Lerret κυριαρχεί μια δύσκολη αλλά αδιαπραγμάτευτη κατάφαση στη ζωή μας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου