7/12/20

Top-20 | 2020: #14. Bent - Up In The Air (Godlike & Electric)

Το ντουέτο των Simon Mills και Nal Tolliday επέστρεψε φέτος, μετά από 14 χρόνια, με νέο ολοκληρωμένο άλμπουμ. Τίτλος του, Up In The Air. Αυτό το νέο βέβαια αρκεί για να κάνει τους φίλους της ποιοτικής ηλεκτρονικής μουσικής χαρούμενους. 

 Ωστόσο, μια βιαστική και επιφανειακή ακροαση του άλμπουμ ίσως αφήσει πολλούς από αυτούς ανικανοποίητους, καθώς αυτή τη φορά οι Bent αφήνουν στην άκρη τα γκρουβάτα ονειρικά hits των early 00s, όπως το Always, το Swollen και το Magic Love. Βέβαια, η προσέγγισή τους στον ήχο δεν έχει αλλάξει, καθώς και στο Up In The Air κινούνται στον χώρο του downtempo, του trip hop και του chillhouse, βασισμένοι σε χαλαρούς ρυθμούς και ψαγμένα samples. Αλλά, η διαφορά είναι ότι πλέον δομούν με γνώση κι εμπειρία, καθώς και με ευαισθησία και στοχασμό μια ηλεκτρονική μουσική δωματίου, που επιδιώκει μονάχα την ουσία. 

 Σχεδόν όλες οι συνθέσεις του άλμπουμ είναι βασισμένες σε φωνητικά samples των οποίων η πηγή δεν αποκαλύπτεται. Ανδρικές και γυναικείες φωνές που πιθανώς προέρχονται από παλιά και λησμονημένα ελαφρά, τζαζ και country τραγούδια αξιοποιούνται από τους Bent, εντασσόμενα σε ένα downtempo πλαίσιο μπολιασμένο με nu jazz, folk και deep house. Μια βαθιά ακρόαση των tracks προκαλεί κύματα νοσταλγίας, συγκίνησης και προσδοκίας. Ενδεικτικά και μόνο, προτείνω να ακούσετε τα Come On Home και A Girl Like You

 Οι στίχοι αποτυπώνουν έναν παλιομοδίτικο ρομαντισμό, που σε συνδυασμό με την όλη ηχητική προσέγγιση έφερε τουλάχιστον στο δικό μου νου τις εξιδανικευμένες ερωτικές φαντασιώσεις της πρώιμης εφηβείας ή τον κόσμο αναμνήσεων και μαραμένων ελπίδων στον οποίο έχει κλειστεί ένας μοναχικός ηλικιωμένος άνθρωπος. Ωστόσο, η ιδιοφυία του βρετανικού ντουέτου έγκειται στο ότι προσθέτουν το καίριο στοιχείο της ειρωνείας, ξεγλιστρώντας έτσι από τη μελοδραματικότητα . Όμως, η ειρωνεία τους είναι αυτή της κατανόησης, της γενναιοδωρίας και της ενσυναίσθησης.

 Το τελευταίο track του άλμπουμ τιτλοφορείται Friends είναι πιο uptempo και πιασάρικο, ενώ κατορθώνει να συνοψίσει όλη αυτή τη χαρμολύπη. Στους στίχους ακούμε: 

Just friends and lovers, no foes 
just friends not like before. 
To think of all the things and not to love again 
it’s like pretending, this is not the ending. 

 Το Up In The Air είναι ένα κορυφαίο άλμπουμ που απευθύνεται στα μύχια του νοητικού και συναισθηματικού μας κόσμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου