13/12/20

Top-20 | 2020: #09. Kruder & Dorfmeister - 1995 (G-Stone Recordings)


Η πρώτη φορά που άκουσα downtempo ηλεκτρονική μουσική ήταν στα πλέον μακρινά 90s όταν έφηβος και κατά βάση ροκ και μέταλ ακροατής, αγόρασα σε cd το πρώτο άλμπουμ των Enigma. Αυτό όμως το ξεκίνημα αφέθηκε, καθώς ακολούθησα διαφορετικές μουσικές ατραπούς, μέχρι που, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, μετά την πρώτη και καθοριστική φοιτητική περίοδο, χώθηκα με τα μπούνια στον κόσμο των Massive Attack, των Thievery Corporation, του Bonobo και βέβαια των Kruder & Dorfmeister. Μάλιστα, όσο μεγάλωνα, η μουσική των δύο Αυστριακών μου άρεσε ολοένα και περισσότερο, κυρίως το μεγαλειώδες K & D Sessions. Κάπως έτσι έγινα ένας fan αυτού του στιλ, καταλήγοντας ότι αν υπάρχει Παράδεισος, το soundtrack δεν θα είναι άλλο από downtempo μουσική. 

Στο φετινό, πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ, οι Peter Kruder και Richard Dorfmeister μας ανοίγουν τις θύρες για μια μέρα στον παράδεισο, όπως τον φανταζόμαστε εμείς και -νομίζω- οι ίδιοι. Σε μουσικό επίπεδο, οι εκπλήξεις είναι λίγες ως και μηδαμινές. Οι δύο φίλοι και συνεργάτες ξαναδούλεψαν μουσικές συνθέσεις που είχαν ξεκινήσει να δημιουργούν στα μέσα των 90s, εξ ου και ο τίτλος του άλμπουμ: 1995. Επομένως, θα ακούσουμε την κλασική ταξιδιάρικη, χαλαρωτική και ομιχλώδη downtempo των K&D. Η παραγωγή είναι 100% ηλεκτρονική, χωρίς φυσικά όργανα, αλλά με μια λεπτομερή ύφανση από samples, synths & beats. Ωστόσο έχει κατορθωθεί ένας ήχος ζεστός, αναλογικός και με ένα απίστευτο βάθος. Το ντουέτο από τη Βιέννη μας καλεί σε ένα ρετροφουτουριστικό noir μπαρ, όπου ακούγεται τζαζ, bossa nova, dub μα και trip hop και drum n bass, ενώ οι θαμώνες είναι ταυτόχρονα ράθυμοι, επικούρειοι και οξυδερκείς.  Όπως κατανοείτε, μόνο και μόνο η αναφορά σε συγκεκριμένα κομμάτια του άλμπουμ μάλλον θα χαλάσει το ταξίδι. 

Βέβαια, παρόλες τις παλιότερες ή πιο νέες παρελθοντικές αναφορές της, η καταπληκτική μουσική των K&D κατά βάση αφορά το σήμερα. Σας συμβουλεύω να αράξετε ένα βράδυ, με φίλους ή/και με το αμόρε σας και να αφήσετε το 1995 να κυλήσει από ένα καλό ηχοσύστημα και να απλωθεί στον χώρο μεθυστικά και μαγεμένα. Αυτός είναι  δικός μας παράδεισος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου