11/12/20

top-20 | 2020: #11. Maât - Solar Mantra (Growing Bin Records)

Το γκρουπ των  Maât αποτελείται από τους πρωτοεμφανιζόμενους Adrien Colle, Tim Karbon και Maxime Castanet και μας έρχεται από το Παρίσι. Το ντεμπούτο τους, Solar Mantra, προσφέρει balearic beat υψηλής ποιοτικής στάθμης και πειραματικής κατεύθυνσης. 

Οι Maât δημιουργούν μουσική που είναι ταυτόχρονα χαλαρωτική, χορευτική, δεξιοτεχνική και τυλιγμένη σε εκλεκτικό γούστο και μοναδικό ύφος. Τα κύρια στοιχεία που συναπαρτίζουν τον ηλεκτρονικό ήχο (ηλεκτρονικό beat, synths, sequencers, echo και λοιπά εφέ) μπλέκονται αδιαχώριστα με ηλεκτρικές κιθάρες, πιάνο, κλαρινέτο, τύμπανα και κρουστά. Η αφηρημένη δομή  των συνθέσεων δεν αποκλείει τα συγκροτημένα και αξιομνημόνευτα μελωδικά θέματα. Απο πλευράς επιδράσεων, η cosmic disco των Lindstrom and Prins Thomas (βλ. και προηγούμενη ανάρτηση) βολτάρει πλάι στα έκπληκτα ώτα μας με τη φρέσκια τζαζ που μας έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία -π.χ. Alfa Mist, το underground deep house και την αφρικανική πολυρυθμία, χωρίς να λείπει και μια (post/ psych) rock άποψη. 

Μουσική που είναι ουσιωδώς διαλογιστική, όπως άλλωστε υπονοεί και ο τίτλος του άλμπουμ, χωρίς να πέφτει στην παγίδα του ανούσιου ambient και chill out για γιόγκα και τα σχετικά. Το εναρκτήριο The Walk φέρνει στο νου promenades πλάι στον Σηκουάνα, το Feugplace αναφέρεται σε μια σκοτεινή και μαγεμένη Αφρική, το ομώνυμο Solar Mantra πραγματικά προσφέρεται για διαλογισμό πλάι στον ήλιο που δύει, το Clairiere αντηχεί μακρινές βουκολικές επιρροές, τέλος το δυναμικό Quetzal Pacino ακούγεται άνετα σε ένα εναλλακτικό dancefloor. Και σκεφτείτε πως αναφερθήκαμε μόνο σε κάποια από τα υπέροχα κομμάτια αυτού του δίσκου

Το ομολογουμένως εντυπωσιακό σύνολο του Solar Mantra οφείλεται σε ακόμα δύο παράγοντες. Πρώτον τα λίγα αλλά ουσιώδη φωνητικά: πρόκειται για πραγματικά mantras, λιτά λόγια έντονου συμβολισμού που επαναλαμβάνονται θαρρείς τελετουργικά. Δεύτερον, η παραγωγή η οποία αναδεικνύει ιδανικά τον πλούτο της ενορχήστρωσης και προβάλλει αυτή την ατμόσφαιρα συλλογισμού και διαλογισμού, φέρνοντας περισσότερο σε τζαζ και παλιές ροκ ηχογραφήσεις, παρά στη σημερινή τάση του “overproduction”. 

Από πλευράς συναισθηματικής διάθεσης, στο Solar Mantra οι Maât ισορροπούν ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, λες και μια φωτεινή θερινή ανάμνηση πλανιέται σ' ένα από τα μεγάλα παριζιάνικα πάρκα, το φθινόπωρο ή ακόμα και τον χειμώνα. Ένα ηλιακό mantra για όλες τις εποχές.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου