23/9/11

Within And Without an Electric Head


Σε αυτήν ανάρτηση λέω να προτείνω δυο άλμπουμ αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, τα χωρίζoυν κάμποσα χρόνια, αλλά έχουν και στοιχεία κοινά. Τώρα που ο Σεπτέμβρης έφτασε τόσο αναπάντεχα στο τελευταίο του δεκαήμερο, ακούω αυτά τα άλμπουμ στην ουσία μαζί, λες και έχουν μια συνέχεια. Ταξιδιάρικη μουσική, σαν ένας άνεμος του Φθινοπώρου.
 
Η κυκλοφορία του πρώτου συμπίπτει με την έναρξη μια δεκαετίας από πολλές απόψεις σημαδιακής. Τιτλοφορείται Electric Head και κυκλοφόρησε  από το ντουέτο των Grid το 1990. Το δεύτερο πάλι κυκλοφόρησε μόλις φέτος, το Within And Without του Washed Out.
'

Οι Grid αποτελούνται από τους David Ball, γνωστός από τη θητεία τους στους Soft Cell, και Richard Norris. Το Electric Head είναι η πρώτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία του ντουέτου και πραγματοποιήθηκε το 1990. Και τους δυο εν λόγω κυρίους μπορείς να τους χαρακτηρίσεις μυστήριους, με την έννοια ότι συνεχώς ψάχνονται καλλιτεχνικά και η δραστηριότητά τους συνεχίζεται ποικίλη μέχρι και σήμερα.

Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι το στυλ και το πνεύμα των Grid ταίριαξε περίφημα με την όλη έκρηξη της electronica στην Βρετανία των αρχών της δεκαετίας του 90. Το Electric Head είναι βυθισμένο σε αυτή την εποχή: αισιόδοξο acid house που θυμίζει τους Leftfield και το τριπαρισμένο ambient των πρώτων κυκλοφοριών των Orb.

Ολόκληρο το άλμπουμ στέκεται ως ένα ταξίδι με πολύχρωμους σταθμούς, ενδεικτικά μερικοί:  ανατολίτικες μελωδίες σαμπλαρισμένες στο Islamatron, ένα συναισθηματικό μανιφέστο για το λεγόμενο Δεύτερο Καλοκαίρι της Αγάπης στο A Beat Called Love, διαστρική ατμόσφαιρα στο Intergalactica, ένα υπερβατικό ηλιοβασίλεμα της Ibiza στο Floatation. Έτσι, οι Grid βολτάρουν σε δρόμους πειραματικούς και ψυχεδελικούς, αλλά δεν λησμονούν να δίνουν και φοβερές ποπ μελωδίες, χαρακτηριστικό παράδειγμα το This Must Be Heaven.


Όπως σας είπα τα μέλη των Grid συνεχίζουν την πορεία τους και σήμερα και ως Grid, αφού μόλις το 08 κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ, αλλά και μεμονωμένα. Θα μου επιτρέψετε να δώσω λίγο περισσότερο βάρος στον Richard Norris, του οποίου η ενασχόληση με την μουσική είναι τόσο πλούσια, όσο και εκ πρώτης τουλάχιστο όψεως αντιφατική: παρέα με τον τουρκοκυπριακής καταγωγής Erol Alkan σχημάτισε τους Beyond The Wizard’s Sleeve, κυκλοφορώντας ένα δίσκο φόρο τιμής στη χίπικη ψυχεδέλεια των 60s, επίσης συνεργάστηκε με τον φίλο του Joe Strummer για κινηματογραφική μουσική και τέλος συνέγραψε την επίσημη βιογραφία του Paul Oakenfold!

Το δεύτερο τώρα άλμπουμ που σας προτείνουμε σε αυτό το κείμενο, έχει κάποια στιλιστική σχέση με το Electric Head των Grid, αλλά παράλληλα πάει το όλο πράγμα αλλού…


Το Within And Without αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ του Ernest Greene, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Washed Out. Το παρατσούκλι που ο Greene έχει επιλέξει σχετίζεται στενά με το ύφος της μουσικής του: ονειρική electronica, η οποία, αν και ανοίγεται σε ένα πλήθος από στυλ των 80s και των 90s, διατηρεί μια φοβερή ποπ μελωδικότητα… Είμαι σίγουρος πως αυτό σας θυμίζει κάτι.

O Washed Out μετά από πειραματισμούς με πενιχρά τεχνικά μέσα στο δωμάτιο του σπιτιού στο οποίο έμενε με τους γονείς του, κυκλοφόρησε δυο eps, το High Times (2009) και το Life Of Leisure (2010). Το πρώτο πιο προσεγγίσιμο, το δεύτερο πολύ πιο πειραματικό, τα ένωνε η εντελώς lo-fi ηχητική προσέγγιση και το έντονο προσωπικό στίγμα. Έτσι, ο Washed Out αναδείχθηκε σε μπροστάρη του είδους chillwave.

Στο πολυαναμενόμενο πρώτο του άλμπουμ, ο Ernest προχωρά ένα βήμα μπροστά. Δεν είναι τυχαίο, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο ίδιος, ότι για εξώφυλλο έχει επιλέξει μια φωτογραφία ενός ζευγαριού σε μια προσωπική ερωτική στιγμή, μια εικόνα που αποπνέει έντονα συναισθήματα, παράλληλα όμως διατηρεί τις αρχές της ρεαλιστικής απεικόνισης˙ κάθε polaroid ή lomo αισθητική λείπει. Κάπως έτσι είναι και ο ήχος του άλμπουμ: δεν τον χαρακτηρίζεις και κρυστάλλινο, αλλά είναι προσεγμένος και από πλευράς ενορχήστρωσης και όσο αναφορά την παραγωγή. Μπορεί ο Ernest να συνθέτει και ως ένα βαθμό ακόμη να ηχογραφεί στο δωματιό του, αλλά έχει πάρει την τέχνη του στα σοβαρά.


Βέβαια το Within And Without δεν παύει να είναι ένα παιχνιδιάρικο ποπ άλμπουμ. Όπως έγραψα και παραπάνω, μουσικά είδη και κατευθύνσεις μπλέκονται και αναπλάθονται αριστοτεχνικά: λίγο deep house εδώ, λίγο trip hop εκεί, μια τζούρα από synthpop σε ένα κομμάτι, μια ανάμνηση από balearic beat στο άλλο. Στρώματα από πλήκτρα και εφέ μαγευτικά χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο και η φωνή του Ernest Greene, υποκύπτοντας στο κόλπα του shoegaze, θολή και αινιγματική λειτουργεί ως ένα ακόμα όργανο.

Το άλμπουμ ξεκινά με το ονειρικό Eyes Be Closed και κλιμακώνεται σταδιακά, τα πρώτα τραγούδια σε πιο χορευτική κατεύθυνση, τα τελευταία πιο αργά και μελαγχολικά. Το Α Dedication κλείνει το άλμπουμ και μοιάζει να σε καλεί σε επανακρόαση. 


Έτσι και τα δυο άλμπουμ που παρουσιάσαμε σήμερα, το Electric Head των Grid και το Within And Without του Washed Out, παρόλο που τα χωρίζει μια απόσταση πρώτα απ’ όλα χρονική, είκοσι ένα συναπτά έτη, έπειτα μουσική, το ένα αντιπροσωπευτικό της ηλεκτρονικής σκηνής της Βρετανίας στην αρχή των 90s και το άλλο χαρακτηριστικό δείγμα της ωρίμανσης του chillwave, και τέλος τρόπον τινά ψυχολογική: το Electric Head αισιόδοξο και ανατρεπτικό, το Within And Without εσωστρεφές και νοσταλγικό… αν και αυτές οι διαφορές είναι δεδομένες, τις δυο δουλειές συνδέει η χαλαρωτική τους δύναμη, ακριβώς σε τέτοιες μουσικές ο ταλαίπωρος όρος chill out επανέρχεται στον θρόνο του, αλλά και η διάθεση που έχουν να παίξουν με ποικίλα στυλ της electronica σε μέσα από ένα πρίσμα φρέσκο και προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου