4/9/15

Instrumental space disco ελληνικής κοπής


 Η ποπ κουλτούρα της περιόδου που οριοθετείται ανάμεσα στα τέλη της δεκαετίας του 70 και στην αρχή αυτής του 80 είναι ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερη και συγκριτικά με τα σημερινά  δεδομένα απλή, ακόμα και αθώα. Ένα μείγμα από την ψυχεδέλεια και τη σεξουαλική απελευθέρωση των χίπικων 70s, την κοινωνική οργή του punk, τη χορευτική φρενίτιδα της disco και βέβαια τη λαμέ επιστημονική φαντασία του Star Wars και του Star Trek

Μια παρωδιακή και καθαρά ελληνική εκδοχή αυτής της ποπ κουλτούρας αποτελεί η κινηματογραφική ταινία του 1980, Ο Κώτσος και οι Εξωγήινοι σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα και με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά. Τα ηνία της παραγωγής κρατάει ο Κώστας Καραγιάννης, ο οποίος σύμφωνα με τον Γιάννη Σολδάτο αποτελεί τον τυπικό εκπρόσωπο ενός εγχώριου b-movie. Πράγματι η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί ένα b-movie, ένα συνδυασμό πολιτικής σάτιρας και παρωδίας επιστημονικής φαντασίας, ο οποίος καθορίζεται από kitch φαρσικό χιούμορ. Στις μέρες μας, Ο Κώτσος και οι Εξωγήινοι, όπως πολλά φιλμ των 80s, κουβαλά ένα cult status, αυτό το περίεργο μείγμα νοσταλγίας και σαρκασμού. 


Βλέποντας αυτή την ταινία πριν λίγο καιρό στην τηλεόραση, την προσοχή μου τράβηξε η μουσική της επένδυση: instrumental συνθέσεις, κάπου ανάμεσα σε space ambient των 70s και το στιλ του space disco που κυριαρχούσε την εποχή κατά την οποία προβλήθηκε. Ψάχνοντας το διαδίκτυο, ανακάλυψα πως ο συνθέτης του soundtrack δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Χατζηνάσιο. Ο Χατζηνάσιος έχει υπογράψει τη μουσική για πολλές κινηματογραφικές παραγωγές, από το Αγκίστρι (1976) του Ερρίκου Ανδρέου, ως το Πρωινή Περίπολος (1983) του Νίκου Νικολαϊδη. 


Το μοναδικό τραγούδι του soundtrack, το οποίο δηλαδή εμπεριέχει στίχους, ακούγεται στους τίτλους της ταινίας  και έχει ένα θεατρικό σατιρικό ύφος, με κάποιους αλλόκοτους διαστημικούς ήχους να εμπλουτίζουν την ενορχήστρωσή του. Ωστόσο, η μουσική που κατεξοχήν συνοδεύει τη σουρεαλιστική συνάντηση του μικροαστού Κώτσου με τους ρομποτικούς εξωγήινους είναι ορχηστρική, μία σπάνια περίπτωση ελληνικής  space disco, με κομμάτια που άνετα θα συμπεριελάμβανε ο Daniele Baldelli στα θρυλικά DJ sets στο κλαμπ Cosmic της Βόρειας Ιταλίας. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του soundtrack ανήρτησα στο Souncloud. Ελπίζω να μην έχουμε προβλήματα με τα πνευματικά δικαιώματα:




Υπόψη ότι το εν λόγω soundtrack δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ, ούτε καν πειρατικά. Ίσως θα άξιζε μια πρώτη κυκλοφορία, καλύτερα σε βινύλιο για λόγους ηχητικούς, συλλεκτικούς και -γιατί όχι; - μοδάτους.


Η εικόνα με το UFO προέρχεται από την ταινία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου