27/11/11

Εκπομπή που ψάχνει τίτλο...

 

Νομίζω πως ήρθε καιρός να γίνει και στο blog μας μια αναφορά για τη ραδιοφωνική εκπομπή της οποίας αποτελεί συμπλήρωμα… Άλλωστε μόνο και μόνο τ’ όνομά του να αναλογιστεί κανείς, Music On Air, συμπεραίνει ότι κάτι ραδιοφωνικό παίζει. 

Η Εκπομπή που ψάχνει τίτλο ξεκίνησε να αναμεταδίδεται σχεδόν πριν από δύο χρόνια στον ραδιοφωνικό σταθμό Nova Fm 106, που εδρεύει στον Βόλο. Αρχικά το πρόγραμμα της εκπομπής ήταν κάθε Δευτέρα και Τετάρτη εννιά με δέκα το βράδυ, αλλά εδώ και κανένα μήνα έχουμε μεταφερθεί μερικώς: Τετάρτη οχτώ με δέκα το βράδυ.

Ο τίτλος της εκπομπής έχει σχέση με την νοοτροπία της. Δηλαδή, όπως αναζητάμε τίτλο, έτσι αναζητάμε και βέβαια προβάλλουμε μουσικές που μας αρέσουν και βρίσκουμε ποιοτικές, απελευθερωμένοι από τα στεγανά του μουσικού είδους ή στιλ. Έτσι, στην Εκπομπή που ψάχνει τίτλο έχει κατά καιρούς ακουστεί, από deep house μέχρι και black metal….

Βέβαια, το παραπάνω ήταν ένα απλό παράδειγμα, τις περισσότερες φορές η εκπομπή δεν φτάνει σε τέτοια επίπεδα σχιζοφρένειας. Ωστόσο αγκαλιάζουμε πολλά είδη, καθώς είμαι πλέον πεπεισμένος: ο πραγματικός φίλος της μουσικής μπορεί να ανακαλύψει καλλιτέχνες ή έστω και κομμάτια που του αρέσουν σε κάθε είδος μουσικής. Τίποτα δεν είναι απορριπτέο, οι ορίζοντες είναι ανεξάντλητοι.

Ωστόσο, όπως και να το κάνουμε, κάποιες αδυναμίες τις έχουμε. Αν προσέξετε λίγο, τα tags του blog θα καταλάβετε. Μου αρέσει ο ψυχεδελικός, πειραματικός ήχος, χωρίς όμως να στερείται μελωδίας. Επίσης μου ταιριάζει μουσική που μοιράζεται ανάμεσα σε έναν πλούσιο συναισθηματισμό από την μία και μια εγκεφαλική προσέγγιση από την άλλη. Τέλος βρίσκω ενδιαφέρουσα μουσική που ταξιδεύει, τη χαρακτηρίζεις κινηματογραφική ή και αφηγηματική. Άρα δεν είναι περίεργο που στην Εκπομπή που ψάχνει τίτλο συχνά πυκνά θ’ ακούσετε ψυχεδελικό και prog ροκ από τα τέλη της δεκαετίας του 60, αλλά και σύγχρονο post rock˙ trip hop και downtempo αλά Massive Attack και Thievery Corporation, μα και νέα αξιόλογα indie συγκροτήματα. Βέβαια δεν λείπει και το funk, το soul, το afrobeat, το hip hop. Άλλες φορές πάλι, το ρίχνουμε στον μινιμαλισμό και στο ambient, ενώ κάποιες φορές το δίνουμε και καταλαβαίνει με deep house και nu disco.

Κάπως έτσι θα θέλαμε και τους ακροατές μας: ανοιχτόμυαλους, με μια περιέργεια για τη μουσική, με επιθυμία να ανακαλύψουν καλλιτέχνες, μπάντες και δίσκους. Μα πάνω απ’ όλα με ένα εκλεκτικό γούστο και άποψη γύρω από τη μουσική και –γιατί όχι;– την τέχνη γενικότερα. Ακόμα, στην Εκπομπή που ψάχνει τίτλο έχουμε και μουσικά νέα, συναυλίες, φεστιβάλ κι άλλα δρώμενα. Επίσης η ενημέρωση για σκηνικά από τον χώρο του πολιτισμού, όπως εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές κλπ. δεν λείπει.

Και, για να κλείσω την περιγραφή, να προσθέσω πως συχνά πυκνά πραγματοποιούμε και αφιερώματα. Ήδη έχουν γίνει τέσσερα: το πρώτο στο πάντρεμα ανάμεσα στο rock και την reggae, τo δεύτερο σε τραγούδια από τις ταινίες του Quentin Tarantino, το τρίτο σε ευρηματικές διασκευές και remixes και τέλος ένα δίωρο αφιέρωμα στο afrobeat. Ακόμα, από την Εκπομπή που ψάχνει τίτλο έχουν περάσει και καλεσμένοι, άνθρωποι που ασχολούνται με τη μουσική στην πόλη μας, τον Βόλο, και διακρίνονται από πάθος και ειλικρίνεια. Άρα τους εκτιμάμε.

Αυτά τα ολίγα από μένα. Τι άλλο να πούμε, πέρα από καλή ακρόαση και δυνατές μουσικές εξερευνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου