19/12/13

Μια συνέντευξη με τους Keep Shelly In Athens

Λίγο πριν κλείσει η χρονιά, με περηφάνια και ευχαρίστηση, σας παρουσιάζω μια διαδικτυακή συνέντευξη με το ντουέτο των Keep Shelly In Athens, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αποτελούν σταθερό άκουσμα, όχι μόνο δικό μου, αλλά και πολλών φίλων της καλής νέας μουσικής.

Άλλωστε, πριν καμιά δεκαπενταριά μέρες ήρθαν και από τον Βόλο για συναυλία, στα πλαίσια του Volume Festival. Εκεί, είχα την ευκαιρία να τους γνωρίσω και από κοντά, για να επιβεβαιώσω ό,τι ήδη υποπτευόμουν: πέρα από εμπνευσμένοι καλλιτέχνες είναι και απλοί, προσγειωμένοι άνθρωποι· κοντολογίς, καλά παιδιά.

Πάμε λοιπόν… 

 Ας ξεκινήσουμε με κάποιες βασικές πληροφορίες για τους Keep Shelly In Athens, ένα σύντομο βιογραφικό για όσους ίσως δεν γνωρίζουν εσάς και τη μουσική σας τόσο καλά.

Οι Keep Shelly in Athens δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2010, έχουμε κυκλοφορήσει 1 full album 3 EP’s και δύο 7” singles. Έχουμε περιοδεύσει τρεις φορές στην βόρεια Αμερική και μία στην Ευρώπη.

Όταν το 2010 ξεκινήσατε με το EP "In Love With Dusk" ήσασταν μια μπάντα του underground, που προωθούσαν κάποια εναλλακτικά μουσικά blogs και sites. Με όλες αυτές τις αλλαγές, ο τρόπος που αντιμετωπίζεται τη μουσική έχει διαφοροποιηθεί;


 Καθόλου. Γράφουμε αλλά και γενικότερα αντιμετωπίζουμε την μουσική με τον ίδιο τρόπο. Ίσως τώρα να είναι περισσότερες οι εμπειρίες που αποκτάμε μέσα από την πορεία μας και αυτό να έχει κατά κάποιο τρόπο αντίκτυπο στην μουσική και τους στίχους μας.

Επίσης, στο ξεκίνημα της πορείας σας συνδεθήκατε με το κίνημα του chillwave, το οποίο τα τελευταία δύο περίπου χρόνια δείχνει να έχει «ενηλικιωθεί», αφού οι πιο αντιπροσωπευτικοί καλλιτέχνες έχουν μεταφερθεί από τα σπιτικά τους studio σε πιο επαγγελματικά κι έχουν υπογράψει συμβόλαια με ανεξάρτητες μεν, αλλά σημαντικές δισκογραφικές. Από την άλλη, στο διαδίκτυο ξεφυτρώνουν συνεχώς νέα είδη που συνεχίζουν την chillwave παράδοση, όπως το witch house και, πιο πρόσφατα, το vaporwave. Οι Keep Shelly In Athens ανήκουν στη σκηνή του chillwave ή σε οποιαδήποτε άλλη σκηνή;


Όλα αυτά δεν μας αφορούν ουσιαστικά. Ο καθένας μπορεί να βάλει ότι ταμπέλα θέλει στην μουσική μας και να μας κατατάξει σε όποια σκηνή πιστεύει πως ανήκουμε.

 
Η αλήθεια είναι πως στο μουσικό σας ύφος κανείς μπορεί να εντοπίσει στοιχεία τόσο από τα 80s, με πιο χαρακτηριστικά αυτά του electropop, αλλά και του dream pop όσο και από τα 90s με επιρροές από είδη όπως το trip hop και του downtempo. Εσείς ποιες θεωρείτε τις πιο βασικές μουσικές σας επιρροές;


 Είναι σίγουρα πολλοί οι καλλιτέχνες που μας έχουν επηρεάσει και από τα 80’s και τα 90’s αλλά και τα 00’s. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ενδεικτικά τους Cocteau Twins, Kate Bush, New Order, Saint Etienne, Bent, Air, Portishead, Massive Attack και πάρα πολλοί άλλοι.

  
Αφού μιλάμε για μουσική, ποιες μπάντες και καλλιτέχνες ακούτε αυτόν τον καιρό; (να μάθουμε κι εμείς καμιά νέα, ενδιαφέρουσα μουσική.)

Forest Swords,  Tycho, Ital Tek,  Wildarms, The Host, Postiljonen, Bloodgroup κ.α.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας σας ως μπάντα είναι μια DIY νοοτροπία: κυκλοφορείτε τις δουλειές σας σε βινύλιο, ως επίσημο site έχετε διατηρήσει το παλιό σας blog, ακόμα και ένα κομμάτι σας έχετε αφιερώσει στη νοοτροπία αυτή. Για ποιο λόγο επιμένετε σε μια τέτοια προσέγγιση;


Γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος παρά να τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Τουλάχιστον έτσι ξεκινήσαμε και έχουμε διατηρήσει πολλά από αυτόν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε σαν μπάντα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, τόσο από πλευράς κυκλοφοριών, όσο και από πλευράς ζωντανών εμφανίσεων;


Μόλις πριν λίγες εβδομάδες τελειώσαμε την περιοδεία μας για την προώθηση του 1ου μας άλμπουμ σε πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά. Επίσης κάναμε κάποιες εμφανίσεις στην Ελλάδα οι οποίες ελπίζουμε να συνεχιστούν. Την άνοιξη θα έχουμε επίσης κάποιες ευρωπαϊκές ημερομηνίες.

 
Πριν κλείσουμε τη συνέντευξη, έχω ακόμα δύο ερωτήσεις: η πρώτη αφορά την άποψή σας για αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο στη χώρα μας. Μάλιστα στο βίντεο για το κομμάτι "Recollection", παρατήρησα ένα περαστικό, αλλά εμφατικό πολιτικό statement, όταν η κάμερα δείχνει ένα αντιφασιστικό σύνθημα στον τοίχο…


Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πραγματικά πολύ άσχημη όχι μόνο οικονομικά αλλά και γενικότερα. Πιστεύουμε πως θα πρέπει ο καθένας μας με όποιον τρόπο μπορεί να δημιουργεί και να αντιστέκεται στην παρακμή και την γενικότερη απαξίωση των πάντων.

 
Μιας και αναφερθήκαμε στα βίντεο που συνοδεύουν τα τραγούδια σας, νομίζω πως σε αυτά του "Recollection" και του "Oostende", εικονοποιείται πολύ πετυχημένα η ατμόσφαιρα της μουσικής σας: καθημερινά σκηνικά και συναισθήματα, στην περίπτωση του "Recollection", μια επιστροφή στο παρελθόν, ενώ σε αυτή του"Oostende", μια απόπειρα επανένωσης ενός ζευγαριού, συνδυάζονται με ένα στοιχείο μαγικό και υπερφυσικό: στην πρώτη περίπτωση οι αλλόκοτες φούσκες που, για μένα τουλάχιστο, συμβολίζουν τη νοσταλγία, ενώ στη δεύτερη η βροχή των αστεριών στην κορύφωση του βίντεο. Οι αφορμές και οι εμπνεύσεις για να δημιουργήσετε μουσική έρχονται περισσότερο από την καθημερινή μας ζωή ή από πιο φανταστικές και ονειρικές καταστάσεις;


Και από τα δύο. Άλλωστε και τα όνειρα μπορείς να τα κάνεις πραγματικότητα κάποιες φορές. 


Σας ευχαριστώ και αναμένω επόμενο live και μια νέα συνάντηση.

Το σκίτσο που βρίσκεται στην αρχή του κειμένου το βρήκα σκαλίζοντας κάτι εφηβικά μου τετράδια. Μου ταίριαξε με την αισθητική των KSIA και απλά έμεινε να γράψω, σε κάπως naïve τρόπο, το όνομα της μπάντας και να το σκανάρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου