10/1/14

guest 11/ And now for something completely different: 10 selected releases of 2013 (2)

7. Μέχρι τώρα τα καλύτερα έχουν πλαισιωθεί από κυκλοφορίες κυρίως ηλεκτρονικής μουσικής και λέω κυρίως διότι ο Larry Gus και ο Forest Swords έχουν κάνει χρήση και αναλογικών μουσικών οργάνων. Ήρθε η ώρα όμως να πούμε και για άλλες μουσικές. Η τρομερή δισκάρα των -για δες- Άγγλων Heliocentrics δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, κι αν στην αρχή δε μου κάθησε καλά ήταν για να έρθουν και οι επόμενες ακροάσεις και να σφραγίσουν την μεγαλειότητα του 13 Degrees of Reality. Αυτή η φανκοψυχεδέλεια, παντρεμένη κατά τόπους με την αφρικανιά και τη ζυγισμένη χρήση των ηλεκτρονικών εφέ σμιλεύει ακόμα ένα αριστούργημα για την παρέα του Malcom Catto. 

Παρατήρηση: κάντε τον gatefold ρε παιδιά τον δίσκο να γουστάρουμε ακόμα περισσότερο... 

 
8. Δεύτερη κατά σειρά funk κυκλοφορία με πολύ έντονη την παρουσία της ψυχεδέλειας -one more time- είναι του νεοσύστατου σχήματος The Sign of Four του κυρίου Miles Newbold (1/2 των Natural Yogurt Band). Έκτακτος κυκλοφορία το Hammer, Anvil, Stirrup με αχαλίνωτο πειραματισμό και σχεδόν εμμονική προσήλωση στη δημιουργία διαστημικής ατμόσφαιρας. Απολαυστικό! 


9. Κοντά στη φανκίλα κολλάω και ακόμα μια αγάπη, αυτή της world music. Ο δίσκος του κου. Krazy Baldhead ένα χρόνο νωρίτερα -The noise in the sky- πέρασε λίγο απαρατήρητος, δεν ήταν και κάτι αξιομνημόνευτο όσο αυτός του '09- The B Suite.
Θα μου πεις τι σχέση έχει ο τύπος με τη world; Εδώ σε θέλω! Ο Pierre-Antoine Grison όπως είναι το όνομά του από το '07 σε συνεργασία με μουσικούς από το Mali δημούργησαν το project Donso, που στα mande σημαίνει κυνηγός, ένα ευχάριστο μπλέξιμο παραδοσιακής αφρικανικής μουσικής με ηλεκτρονικούς ήχους. Αναζητήστε το, δε θα χάσετε.


10. Φτάνοντας στο τέλος της λίστας και μην έχοντας μιλήσει για τα ροκ τεκταινόμενα καθόλου ήρθε η ώρα και για τον ψυχεδελικό δυναμίτη που ακούει στο όνομα Hookworms. Πρόταση του αγαπημένου φίλου Θανάση, ο δίσκος τους Pearl Mystic είναι από αυτούς που ότι κι αν έκανα φέτος επέστρεφα σ' αυτόν για να έρχομαι στα ίσα μου! Τόνοι από echo και reverb σ' ένα ατελείωτο groove με ψυχεδελικές προεκτάσεις! 

P.S. Όπως είναι λογικό δεν χώρεσαν όλα τα καλά στη λίστα, δε χρειάζεται πουχου να αναφέρω τη δισκάρα που έβγαλε ο θρύλος Bowie από τη μια ούτε το χαστούκι που μας έριξε ο Nick Cave με το Push the Sky Away. Με αυτά στο μυαλό άφησα απέξω και τους Arctic Monkeys, Franz Ferdinand, τον φανταστικό King Krule, που ακούσαμε όμως στην εκπομπή με τα καλύτερα και η λίστα πάει και πάει... 


Στις απογοητεύσεις ήταν οι Foals που για ένα-δυο κλικ θα μπορούσαν να είχαν ακόμα έναν σπουδαίο δίσκο. 


Ο δίσκος του Mr. Z επίσης ήταν άψογος, αλλά με ξένισε λίγο το vocal part και οι αφηγήσεις... 


Σημειώστε όμως τους παρακάτω και ψάξτε: 


* Kattoo – Motu (speechless), 


* OY – Kokokyinaka (θυμίζει την Laurie Anderson μ'έναν δικό της όμως τρόπο), 


* The Asphodells – Ruled by Passion, Destroyed by Lust (αν ζούσαμε μια steampunk εκδοχή του κόσμου μας, αυτό θα ήταν το soundtrack μας), 


* Apparat – Krieg und Frieden (η ηχητική επένδυση του θεατρικού Πόλεμος και Ειρήνη, χρειάζεται να πω κάτι άλλο;) 


* Steve Mason – Monkey Minds in the Devil's Time (ex-Beta Band εγγύηση) 


* Fimber Bravo – Con-Fusion (πρέπει να το ακούσετε για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε, steel drum και το καλοκαίρι ήρθε νωρίτερα!), 


* Hailu Mergia – Shemonmuanaye (το αρμόνιό του σε αγκαλιάζει τόσο ζεστά με γνώριμους Αιθιοπικούς ρυθμούς)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου