17/12/18

Dungen & Woods - Myths 003 (2018, Mexican Summer)


Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2018, πήρα τελικά την απόφαση να γράψω για ένα από τα αγαπημένα μου φετινά άλμπουμ, το οποίο βέβαια συμπεριλαμβάνεται στη δεκάδα των καλύτερων LPs του έτους. Πρόκειται για το  Myths 003, προϊόν συνεργασίας των Αμερικάνων Woods και των Σουηδών Dungen. Πιο συγκεκριμένα, οι επικεφαλής των Dungen, Gustav Ejstes και Reine Fiske  και των Woods, Jeremy Earl και Jarvis Taveniere, ένωσαν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας την τρίτη συνέχεια για τη δισκογραφική σειρά Myths της εταιρείας Mexican Summer. Στο πλαίσιο της σειράς Marfa Myths, παρουσιάζονται συνεργασίες καλλιτεχνών που έχουν συμμετάσχει στο ετήσιο ροκ φεστιβάλ Marfa του Texas.  




Ο πρώτος λόγος για τον οποίο, σταδιακά μέσα στο 2018, ξεχώρισα τη συγκεκριμένη συνεργασία ήταν το πλέγμα ολοένα θετικότερων συναισθημάτων που μου άφηνε σε κάθε ακρόαση. Σε έναν κόσμο δύσκολο που οδηγά εύκολα στην περίσκεψη ή, ακόμα και στην απαισιοδοξία, αυτός ο δίσκος λες κι έστρεψε το δικό μου, τουλάχιστον, νου σε βασικές ανθρώπινες αξίες: στην ευτυχία, στη συνεργασία, στην κατάφαση στη ζωή.

Βέβαια, αυτή η πορεία συναισθήματος και νοοτροπίας για την οποία βάζει πλώρη το Myths 003 είναι αποτέλεσμα μιας πηγαίας καλλιτεχνικής σύμπραξης των δύο συγκροτημάτων, στα οποία  δόθηκε η πλήρη ελευθερία να αυτοσχεδιάσουν και να δομήσουν βήμα-βήμα τις επτά συνθέσεις του άλμπουμ.  Έτσι, ο ψυχεδελικός ροκ ήχος ξεδιπλώνεται σε όλο του το μεγαλείο: από το pop άσμα Turn Around, που φέρνει έναν καλιφορνέζικο αέρα των late 60s, ως το krautrock τζαμάρισμα του St. George, που μοιάζει να παίχτηκε και ηχογραφήθηκε μονομιάς σε ένα στούντιο πλάι στον Ρήνο… 

Μαζί με αυτές τις αναφορές, οπωσδήποτε αξίζει να αναφερθούν οι επιρροές από το ρηξικέλευθο μείγμα jazz rock, folk, world music και avant-garde που κατόρθωσαν κυρίως οι Arbete Och Fritid και οι Archimedes Badkar στη Σουηδία της δεκαετίας του ‘70. Ακούστε, για παράδειγμα,  πόσο αριστοτεχνικά περνάνε οι nordic μελωδίες, παιγμένες με φλάουτο στο εναρκτήριο Loop και με πιάνο στο έτερο (μετά το Turn Around) τραγούδι του άλμπουμ Jag Ville Va Kvar

Εδώ, ας μου επιτραπεί εδώ να ξεφύγω για λίγο από την παρουσίαση του άλμπουμ των Dungen και Woods, για να σας φανερώσω το εξής αίτημα: όποιος τυχόν γνωρίζει κάποια τρέχουσα μπάντα που να συνεχίζει επάξια, αλλά και εξελίσσει το στιλ των Arbete och Fritid, των Archimedes Badkar και άλλων παρόμοιων συγκροτημάτων, ας επικοινωνήσει μ’ οποιοδήποτε τρόπο μαζί μου! 

Κλείνοντας την παρέκβαση και μαζί ολόκληρη τη μουσικοκριτική του Myths 003, ας σημειωθεί το προφανές: οι συμμετέχοντες σε αυτό το project δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο στο ψυχεδελικό ροκ και ευρύτερα στη μουσική σκηνή και νομίζω πως το γνωρίζουν πολύ καλά. Ωστόσο, φτάνουν σε ένα σπάνιο στις μέρες μας κατόρθωμα: να ξαναβρούν με σεβασμό και δημιουργικότητα και, με τεχνική αρτιότητα και αυθορμητισμό, αυτή την αυτοσχεδιαστική ευφορία που κυριαρχούσε στη ροκ μουσική των late 60s – early 70s. Βέβαια, η ρίζα όλης αυτής της ευφορίας είναι το κοινωνικοπολιτικό και υπαρξιακό όραμα εκείνης της απίθανης εποχής, ένα όραμα που στο Myths 003 προβάλλεται έμμεσα, αλλά πολύ εμφατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου