4/4/11

Υπάρχει ποιοτική chill out μουσική σήμερα;


Στην ραδιοφωνική Εκπομπή που ψάχνει τίτλο (κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 9 με 10 το βράδυ, στον Nova Fm 106), έχουμε μια κλίση στην πιο χαμηλόφωνη και χαλαρωτική πλευρά της ηλεκτρονικής μουσικής, η οποία τιτλοφορείται άλλοτε ως downtempo, άλλοτε ως chill out , καθώς και με άλλους κοντινούς χαρακτηρισμούς. Το παρακάτω κείμενο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Nova, το καλοκαίρι που μας πέρασε, ως συνοδευτικό μιας playlist στην κατεύθυνση του chill out:

Καθώς αναζητούσα τραγούδια και καλλιτέχνες για να συνθέσω τη λίστα της εκπομπής, το νου μου τριγύριζαν κάποιες σκέψεις για την λεγόμενη chill out μουσική που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Άλλωστε καλοκαίρι έχουμε, και οι συλλογές τύπου “Cafe Del Mar” και “Buddha Bar” πάνε κι έρχονται…

Δεν έχω σκοπό εδώ να σας κουράσω με πληροφορίες για το πώς ξεκίνησαν κάποιοι καλλιτέχνες και μουσικοί παραγωγοί να δίνουν μια πιο ακουστική και χαλαρή κατεύθυνση στην ηλεκτρονική μουσική, επειδή πρώτα απ’ όλα δεν γνωρίζω με βεβαιότητα τόσα ιστορικά στοιχεία, αφήστε που μια τέτοια αναφορά μόνο στην ιδέα με κουράζει. Φαντάζομαι πως ένα τέτοιο κείμενο θα κούραζε εσάς ακόμα περισσότερο.

Η μουσική που ονομάζεται είτε chill out, είτε downtempo, ακόμα και trip hop, μου αρέσει ιδιαίτερα. Ξεκουράζομαι και ηρεμώ ακούγοντας την, τελικά ταξιδεύω, ίσως ακόμα και ισορροπώ ψυχολογικά. Αλλά απογοητεύομαι όταν βλέπω ότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το chill out έχει απαξιωθεί ιδιαίτερα και από δημιουργική και καλλιτεχνική μουσική, έχει καταλήξει σε "μουσική-κονσέρβα" που ακούγεται ως υπόβαθρο σε κυριλέ εστιατόρια, αδιάφορα beach-bar, σούπερ μάρκετ, ακόμα και σε ασανσέρ. Ένα μουσικό στυλ που έχτισαν κορυφαίοι καλλιτέχνες, όπως παλιότερα ο Brian Eno και ο  Jean Michel Jarre, και πιο πρόσφατα οι Massive Attack, οι Portishead και οι Thievery Corporation, έχει γίνει κομμάτι μιας βιομηχανίας που παράγει μουσική που δεν προσέχει κανένας και που ίσως πράγματι δεν αξίζει την προσοχή μας.

Αλλά, ευτυχώς αν κανείς αναζητά την καλή μουσική, στο τέλος κάνει ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις. Δεν γίνομαι καθόλου πρωτότυπος, αν σημειώσω πως πλέον το διαδίκτυο προσφέρει αμέτρητες οδούς για τον αναζητητή της ποιοτικής μουσικής. Εκεί κι εγώ ανακάλυψα καλλιτέχνες που ανανεώνουν το chill out και πάνω απ’ όλα, δημιουργούν με τη καρδιά τους κι όχι με οικονομικά κίνητρα.

Έτσι λοιπόν έχω κάποιες προτάσεις για σας, διαλέγετε και παίρνετε:

Έχουμε την αναβίωση της balearic μουσικής, που άνθισε τη δεκαετία του 80. Γκρουπ όπως oι Aeroplane, οι Beyond The Wizard’s Sleeve, οι Studio και πάνω κυρίως ο Νορβηγός  Lindstrom προχωρούν τον ηλεκτρονικό ήχο, δημιουργώντας ένα μουσικό υβρίδιο που σου επιτρέπει και να ταξιδέψεις, αλλά και να χορέψεις, με αναφορές στη disco του Giorgio Moroder, στο ambient, στο house, στο dub, ακόμα και στο ψυχεδελικό art rock των "χρυσών" δεκαετιών του 60 και του 70. 

Lindstrom

Σε παρόμοιους δημιουργικούς δρόμους κινούνται και καλλιτέχνες όπως ο Washed Out, ο Toro y Moi και ο Memory Tapes, εκφραστές του νεόκοπου είδους chillwave. Όπως είπα και στην εκπομπή, βρίσκω κάπως υπερβολικό, να πλάθεται ένα ολόκληρο νέο είδος για να συμπεριλάβει καλλιτέχνες που έχουν τη φαντασία και την ευφυΐα να συνδυάσουν τον lo-fi ήχο και την do it yourself νοοτροπία με disco αναμνήσεις και trip hop αναφορές, προσφέροντας συναισθηματικό electropop.

Βέβαια, και στην ορχηστρική πλευρά του hip hop μπορούμε να βρούμε περιπτώσεις καλλιτεχνών που πραγματικά κάνουν θαύματα. Στον δρόμο που άνοιξαν ο DJ Shadow και ο RJD2, μουσικοί παραγωγοί όπως ο Metaform από της ΗΠΑ, ο Nujabes από την Ιαπωνία και ο μυστηριώδης Clutchy Hopkins αντλούν στοιχεία από τη hip hop μουσική με σκοπό να χαλαρώσουν τους ακροατές τους. Παράλληλα, μια απλή αναφορά σε καλλιτέχνες όπως ο Bonobo, ο Quantic, ο Parov Stelar και ο Wax Tailor αρκεί για να μας εξοικειώσει με τον λεγόμενο nu jazz ήχο.

Τέλος, για όσους αρέσει η πιο καθαρή ambient, ο Γερμανός Ulrich Schnauss και οι Αμερικάνοι Lights Out Asia, προσφέρουν ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά ηχοτοπία: ο πρώτος μπολιάζει τον ήχο του με shoegaze στοιχεία, ενώ οι δεύτεροι σερβίρουν ambient συνδυασμένο με το post rock των Mogwai και των Sigur Ros. 

Ulrich Schnauss

Δεν έχω κανένα σκοπό να παριστάνω τον μουσικό φωστήρα, ειδικά από την στιγμή που στο συγκεκριμένο κείμενο δεν γίνεται καν αναφορά σε δεκάδες άλλους μουσικούς που κινούνται στο χώρο του chill out με φοβερή επιτυχία. Απλά ως ένας ενθουσιώδης ακροατής, ήθελα να μοιραστώ μερικές φρέσκιες, ενδιαφέρουσες και εκλεκτές μουσικές μαζί σας.

To link της Wikipedia για την ιστορία της chill out μουσικής


….ένα απολαυστικό chill out ραδιόφωνο:

groovera

...και για το τέλος, ενδεικτικά κάποια links για τις σελίδες στο myspace κάποιων συγκροτημάτων, μουσικών παραγωγών και djs, όπου μπορείτε να πάρετε μια γεύση της μουσικής τους:

http://www.myspace.com/sibonobo

http://www.myspace.com/quanticmusic


http://www.myspace.com/feedelity

http://www.last.fm/music/Studio?setlang=en

http://www.myspace.com/aeroplanemusiclove

http://www.myspace.com/thebabeinthewoods

http://www.myspace.com/memorytapes

http://www.youtube.com/artist/nujabes

http://www.myspace.com/meta4m

http://www.myspace.com/lightsoutasia

http://www.myspace.com/ulrichschnauss

Πριν κλείσω να σημειώσω ότι η πρώτη φωτογραφία με την παραλία, το ηλιοβασίλεμα και τα παιδιά είναι του Washed Out (Ernest Greene) και την βρήκα στο blog του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου