25/4/11

Lindstrøm - Where You Go I Go Too (2008 - Smalltown Supersound)


Παρόλο που σήμερα η μουσική παραγωγή είναι τόσο πληθωρική που οπωσδήποτε δεν γίνεται να παρακολουθηθεί ολοκληρωτικά, δύσκολα βρίσκει κανείς μία τόσο καλή κυκλοφορία, ώστε να αξίζει κάποιας ιδιαίτερης αναφοράς. Από την άλλη, αφού ένα καλό και ολοκληρωμένο άλμπουμ ανακαλυφθεί, έπειτα θεωρώ αναγκαίο να ακουστεί πολλές φορές, ώστε να κατανοηθεί πλήρως και –γιατί όχι; να γίνει κομμάτι της ζωής μας.  Αλλά, ευτυχώς καλή μουσική υπάρχει πάντα, μουσική που γοητεύει, συναρπάζει, μουσική που τελικά περισσότερο την βιώνεις, παρά απλά την ακούς.

Ένας καλλιτέχνης που προσφέρει τέτοιου επιπέδου μουσική είναι και ο Νορβηγός Hans-Peter Lindstrøm, του οποίου το άλμπουμ Where You Go I Go Too θα παρουσιάσουμε.

 To  Where You Go I Go Too κυκλοφόρησε το 2008. Ειδικά κατά την περίοδο της κυκλοφορίας του είχε προξενήσει ντόρο σε όλα τα εναλλακτικά μέσα μουσικής ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε μιλάμε για τον Τύπο, είτε για το διαδίκτυο. Πράγματι η συγκεκριμένη δουλειά του Lindstrom άξιζε αυτής της προσοχής, καθώς μιλάμε για ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ της πρώτης δεκαετία του 21ου αι. Ξέρω πως αυτός ο χαρακτηρισμός ίσως σας φαίνεται υπερβολικός… Για να δούμε μήπως σας πείσω να ακούσετε πρώτα το άλμπουμ και έπειτα να το αξιολογήσετε. 

Το Where You Go I Go Too ανήκει στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, στην οποία μάλιστα ο Νορβηγός συνθέτης και παραγωγός δίνει νέα πνοή. Το άλμπουμ αν και διαρκεί κοντά μία ώρα αποτελείται από τρεις φιλόδοξες συνθέσεις με μέσο όσο διάρκειας το ένα τέταρτο. Πράγματι ο Lindstrom με αυτή μονάχα την επιλογή του μοιάζει ξεχασμένος στην ομίχλη των 60s και των 70s, όπου οι πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής μουσικής είχαν την ελευθερία να χτίζουν επικά και περιπετειώδη μουσικά έργα. Η αλήθεια είναι ότι ως ένα βαθμό βρίσκεται εκεί, καθώς σε αυτή τη δουλειά διασώζεται η ουσία της ηλεκτρονικής μουσικής.  Προετοιμαστείτε για έναν συνδυασμό από ηλεκτρονικά παραγόμενη μουσική, samples, αλλά και πινελιές από αναλογικά όργανα, όπως τύμπανα και κιθάρες. Υπεύθυνος για τη σύνθεση, την ενορχήστρωση και την εκτέλεση ο ίδιος ο Lindstrom, ο οποίος μεταμορφώνεται στον καπετάνιο ενός ταξιδιού: ambient μέρη εμπνευσμένα από τον Brian Eno και το krautrock δίνουν τη θέση τους σε νωχελικές synthpop  και disco στιγμές. Βέβαια από το μείγμα δεν λείπουν και τα στοιχεία από πιο σύγχρονα ρεύματα, όπως house και techno.


Ο  Lindstrom σε αρκετές συνεντεύξεις του έχει δηλώσει ότι είναι φανατικός ακροατής μουσικής και αυτή ακριβώς η ιδιότητά του διακρίνεται και στο Where You Go I Go Too. Το εύρος των επιρροών και των στοιχείων που δανείζεται τόσο από την ηλεκτρονική, αλλά και από την πιο πειραματική πλευρά της μουσικής είναι πραγματικά τεράστιο. Ακούγοντας το άλμπουμ είναι να απορεί κανείς πως η ιδιοφυία του Νορβηγού μπορεί να αναμιγνύει τόσο αρμονικά την disco ενός Giorgio Moroder με την ambient ενός Klaus Schulze.

Οι πολυποίκιλες επιρροές, συνδυασμός ηλεκτρονικής και αναλογικής μουσικής, και η πολύπλοκη και πλούσια ενορχήστρωση και παραγωγή οργανώνονται από τον ταλαντούχο Νορβηγό μουσικό και το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από πληρότητα και αυτονομία. Μουσική που χαλαρώνει, ταξιδεύει, δημιουργεί μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων, σε καλεί να συγκινηθείς, να σκεφτείς, αλλά και απλά να σηκωθείς για χορό! Ακόμα και ο τίτλος, ιδιαίτερα συναισθηματικός, γεμάτος θετικότητα, ακόμα και με έναν ερωτικό υπαινιγμό, προετοιμάζει για ένα μαγικό ταξίδι: Where You Go I Go Too.


πρώτη δημοσίευση: Οκτώβριος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου