1/4/11

Common - Be (2005 - sony music)


To άλμπουμ Be του αμερικάνου καλλιτέχνη του hip hop Common  κυκλοφόρησε  σχεδόν έξι χρόνια χρόνια πριν, αλλά χωρίς αμφιβολία, κουβαλά την σφραγίδα ενός κλασικού hip hop άλμπουμ. Αποτελεί για μένα ένα από τα αγαπημένα μου στην μαύρη μουσική ευρύτερα και, κάθε φορά που το ακούω, ενθουσιάζομαι από την ποιότητα και το επίπεδο του.

Ο Common στο
Be, ακολουθώντας σημαντικές μορφές της μαύρης μουσικής, όπως παλιότερα ο Marvin Gaye και μετέπειτα οι De La Soul, επιθυμεί να διεγείρει τόσο τον πνευματικό, όσο και τον συναισθηματικό κόσμο του ακροατή και σίγουρα πετυχαίνει τον στόχο του. Το Be είναι μια δουλειά που κυλά αβίαστα μέσα σε μια smooth ατμόσφαιρα που φέρνει στο νου κλασικές στιγμές της cool jazz, αλλά και της soul. 
 
Φυσικά το street στοιχείο και ο τσαμπουκάς που επιβάλλεται να έχει κάθε hip hop άλμπουμ που σέβεται τον εαυτό του δεν λείπει, αλλά έρχεται σε διάλογο με έντονο πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό, αλλά και με υπαρξιακές ανησυχίες. Με λίγα λόγια μιλάμε για ένα μικρό αριστούργημα της πιο  underground και – γιατί όχι;- intellectual πλευράς του hip hop. 


Τα ηνία της παραγωγής έχει αναλάβει ο φίλος και συνεργάτης του Common, αλλά και πολύ διάσημος Kanye West. Η δουλειά του τελευταίου είναι καταπληκτική, καθώς επιλέγει samples από καλλιτέχνες όπως ο Marvin Gaye, οι Temptations και ο πιανίστας της τζαζ Ahmad Jamal. Άξια λόγου και η παρουσία του  J Dilla σε δύο τραγούδια, ενός ρηξικέλευθου παραγωγού που “έφυγε” πριν λίγα χρόνια σε νέα ηλικία. 

Αλλά και οι συμμετοχές σε αυτή την κυκλοφορία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Πρώτα απ’ όλα οι περίφημοι Last Poets συμμετέχουν στο τραγούδι με τίτλο The Corner, ενώ ο Kanye West ραπάρει σε κάποια από τα τραγούδια μαζί με τον Common. Τέλος τα μελωδικά φωνητικά έχει αναλάβει ο neo soul τραγουδιστής John Legend. Αλλά η πιο ωραία συμμετοχή αποτελεί η παρουσία του πατέρα του Common στο τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ It’s Your World, απαγγέλλοντας στίχους γεμάτους έμπνευσή αλλά και εμπειρία ζωής.

Αλλά, για ακόμη μια φορά παρασύρθηκα… ωστόσο ελπίζω να σας έπεισα να δώσετε μια ευκαιρία στο
Be, ακόμα και όσοι από σας δεν ακούτε το συγκεκριμένο είδος μουσικής, καθώς αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να γνωρίσετε τον κόσμο του ποιοτικού hip hop.

 πρώτη δημοσίευση: Ιούλιος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου