30/12/14

Το 2014 σε 10 άλμπουμ + 21 τραγούδια

Εδώ και κάμποσους μήνες, κάθε φορά που σκεφτόμουν την πιθανότητα να επιλέξω τις καλύτερες κυκλοφορίες του 2014, κατέληγα στην απόφαση να μην το κάνω. Από το 2010 ως το 2013 από αυτό εδώ το blog, παρουσίαζα ένα κείμενο με τις μουσικές που άκουσα περισσότερο κάθε χρονιά, οπότε η αρχική ιδέα ήταν φέτος να απέχω από την όλη διαδικασία. Έλα όμως που η απόλαυση του τελετουργικού της επανακρόασης και της επιλογής κυριάρχησε, έτσι εδώ σας παρουσιάζω τη λίστα με τις δέκα προτιμώμενες κυκλοφορίες του έτους σε full-lengths και EPs. 

Αντίθετα όμως με τις προηγούμενες φορές, το κάθε άλμπουμ δεν συνοδεύει κείμενο, καθώς δεν είχα χρόνο να καταπιαστώ με τη συγγραφή χαλαρά και μεθοδικά, όπως μου αρέσει. Ωστόσο, τα δύο άλμπουμ από τη δεκάδα που βρίσκονται σε free downloading συνοδεύονται από το απαραίτητο link. Επίσης, προκειμένου η ανάρτηση να είναι χορταστική, επέλεξα ένα track από κάθε κυκλοφορία, μαζί με ακόμα έντεκα  κομμάτια της χρονιάς και τα έμπλεξα όλα μαζί σε ένα DJ set. Να σημειώσω πως τα άλμπουμ βρίσκονται σε αξιολογική σειρά, ενώ τα κομμάτια του σετ σε τέτοια σειρά, ώστε να λένε μια ιστορία, την ιστορία του 2014.

01.  Tempelhof & Gigi Masin – Hoshi
02.  Paqua – Akaliko
03.  Music For Your Plants - PAN EP
04.  HAUS - Holy Ghosts
05.  Uyama Hiroto - Freedom Of The Son
06.  HOME – Odyssey
07.  Baby Guru – Marginalia
08.  Vulfpeck - Fugue State
09.  Tommy Awards – Sessions
10.  Burnt Belief – Etymology



Με μια πρώτη ματιά, θα παρατηρήσατε ότι τα περισσότερα από τα άλμπουμ δεν παρουσιάζονται στα «best» των πιο γνωστών και επιδραστικών μουσικών μέσων. Ακολουθώντας την ίδια νοοτροπία που είχα και πέρσι, επέλεξα τις συγκεκριμένες δουλειές, επειδή νομίζω πως κάποιος ακροατής που έχει την όρεξη να «ψαχτεί», μπορεί μέσα στην πληθώρα της τρέχουσας μουσικής να ανακαλύψει τον ήχο που του ταιριάζει απόλυτα, ακόμα και αν έχει κυκλοφορήσει από κάποιον καλλιτέχνη που δεν είναι τόσο γνωστός. 

Να, για παράδειγμα, το καλύτερο άλμπουμ που άκουσα φέτος ήταν το Hoshi, προϊόν συνεργασίας του συνθέτη Gigi Masin και του ντουέτου των Templehof. Ο ιδιαίτερος ήχος των γειτόνων Ιταλών μου ταίριαξε απόλυτα: ambient μουσική που αποπνέει χαρμολύπη και ηρεμία, φέρνει στο νου μεσογειακά τοπία και έχει αναφορές στον πειραματισμό και τη τζαζ. 


Κλείνοντας, να αναφέρω πως το 2014 ήταν πλούσιο από πλευράς μουσικών δράσεων: η ραδιοφωνική Εκπομπή που ψάχνει τίτλο συνεχίζεται, η ενασχόλησή μου με το DJing έγινε πιο έντονη και ουσιαστική, χάρη και στο ντουέτο των Brkn Glssz και, last but not least, εγκαινίασα την αρθογραφία μου στην ιστοσελίδα Progrocks.gr


Το σημαντικότερο όλων: ήρθα σε επαφή και ενδυνάμωσα τη σχέση μου με ανθρώπους που έχουν ένα τρελό μεράκι για τη μουσική κι αισθάνθηκα, για ακόμα μια φορά, μέρος μια μεγάλης παρέας. 


Το κολάζ της εικόνας τίτλου είναι δική μου δημιουργία. Μιας και έχουμε τα 21 καλύτερα κομμάτια του 2014, μια αναφορά στο παιχνίδι 21 ή blackjack είναι κατάλληλη και πολύ εορταστική, συγκεκριμένα πρωτοχρονιάτικη...

Καλή Χρονιά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου