22/12/14

Επιλεγμένο hip hop από το 2014 (2)

Εδώ το πρώτο μέρος του άρθρου

Cloud Ni9e feat. Kensho Kuma & Justin Murta - Peaceful Warrior

  
Ακόμα ένα τραγούδι από κατά κύριο λόγο Γιαπωνέζους καλλιτεχνες, μια συνεργασία ανάμεσα στον παραγωγό Cloud Ni9e και τους MCs Kensho Kuma και Justin Murta, ο οποίος μας έρχεται από τις ΗΠΑ. O Cloud Ni9e συμμετείχε στην ομάδα των καλλιτεχνών Ficus, που το 2013 κυκλοφόρησαν στην Hideout Recordings το άλμπουμ Black Foliage. Στο Black Foliage έγινε μια αξιόλογη προσπάθεια για μια πιο εξωστρεφή εκδοχή του αντιπροσωπευτικού για την συγκεκριμένη εταιρία jazzy hip hop στιλ. Η ίδια αντίληψη κυριαρχεί και σε αυτό το τραγούδι, που εμπεριέχεται στο ντεμπούτο του Cloud Ni9e, Alternative. Ο νέος καλλιτέχνης ακολουθώντας πιστά αλλά και δημιουργικά τη γραμμή του συνδυασμού της jazz με το hip hop, χτίζει μια μελωδική παραγωγή στην οποία ξεχωρίζουν οι αυτοσχεδιασμοί του βραχνού σαξοφώνου.

Γενικότερα, στο Peaceful Warrior προβάλλεται αυτή η χαρακτηριστική αίσθηση της «ήρεμης δύναμης», μια ψυχολογία αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας, απαλλαγμένη από κάθε ματαιοδοξία. Οι δύο MCs εξηγούν πως εντελώς συνειδητά επιλέγουν τον μη-βίαιο αγώνα ενάντια στο ένα οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που καταπιέζει και καταπατά, στην ουσία επιλέγουν τη δύσκολη καθημερινή προσωπική πολιτική πάλη: «never mistake an individual’s humility as its weakness»…

Uyama Hiroto feat. Fat Jon – Spectrum


  
Μια από τις πιο αναμενόμενες κυκλοφορίες της χρονιάς ήταν το δεύτερο full-length άλμπουμ του πολυοργανίστα και παραγωγού Uyama Hiroto, με τίτλο Freedom Of The Son. Εδώ δεν σκοπεύω να αναφερθώ στο άλμπουμ, αλλά σε ένα από τα καλύτερα tracks του, που τιτλοφορείται Spectrum, στο οποίο τα ραπ φωνητικά έχει αναλάβει ο επίσης παραγωγός Fat Jon.

Το Spectrum αποτελεί ένα αριστουργηματικό δείγμα του Γιαπωνέζικου jazzy hip hop και ένα από τα καλύτερα τραγούδια του 2014. Ένα κομμάτι προσωπικό, αυτοαναφορικό και μεταμεσονύκτιο. Το beat, φτιαγμένο από ζωντανά, θαρρείς, κρουστά θυμίζει τον χτύπο μιας ήρεμης καρδιάς, ενώ μια μινιμαλιστική μελωδία στο πιάνο φέρνει τζαζ μνήμες. Πάνω σε αυτό το ηχοτοπίο, ο Fat Jon μας εξομολογείται  την αντιφατική σχέση που έχει ο νοητικός και συναισθηματικός του κόσμος με την πραγματικότητα, αυτό το ατέρμονο γίγνεσθαι της ζωής: πότε το αποδοκιμάζει απογοητευμένος, πότε το αγκαλιάζει και νιώθει κομμάτι του.   

Sekwensa feat. Billy One – Stinkerbell


  
Με τον Αυστραλό Sekwensa, τον οποίο ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα στο Soundcloud,  βυθιζόμαστε ακόμα περισσότερο σε μια ατμόσφαιρα από ημίφως και καπνό. Στο τραγούδι Stinkerbell τα φωνητικά έχει αναλάβει ο Billy One.

Μετά από ένα σύντομο ψάξιμο στο διαδίκτυο, είδα πως stinkerbell είναι ένας λίγο σαρκαστικός, λίγο χαριτωμένος χαρακτηρισμός που δίνεται στα μωρά, ειδικά στα κοριτσάκια, όταν η πάνα τους μυρίζει άσχημα… Τώρα το πώς σχετίζεται ο συγκεκριμένος τίτλος με το περιεχόμενο των στίχων, θα σας γελάσω, καθώς ο συνδυασμός της lo-fi παραγωγής και της έντονης προφοράς έχει ως αποτέλεσμα τη δύσκολη κατανόηση των στίχων… τουλάχιστον από μένα. Πάντως, δεσπόζει το κλασικό στιχουργικό θέμα του «rap battling», αλλά προς το τέλος μάλλον γίνεται και ένας κοινωνικός ή καλύτερα οικολογικός υπαινιγμός. 


Από μουσικής πλευράς, έχουμε να κάνουμε με μια απλή κι απογυμνωμένη hip hop παραγωγή, η οποία χρωστάει πολλά αφενός στο ambient και αφετέρου στον ευρύτερο bass ήχο. Ακούγοντας το Stinkerbell θα θυμηθείτε τους Massive Attack ή τον DJ Krush. Ο τρόπος που ο Billy One εκφέρει τους στίχους ενισχύει αυτή την ονειρική, στοιχειωμένη ατμόσφαιρα. Ένα hip hop διαμαντάκι, χαμένο στους τόνους της διαδικτυακής πληροφορίας.
 

Nitsua - The Sun Is Loud

 
Το τραγούδι που κλείνει την άτυπη συλλογή μας αποτελεί μια περίεργη περίπτωση. Ανήκει στον Zack Austin, το έργο του οποίου έχει επηρεαστεί έντονα από τον Nujabes και ευρύτερα από τον ιδιαίτερο σύμπαν της σύγχρονης γιαπωνέζικης electronica. O Αμερικάνος παραγωγός ηχογραφεί με το ψευδώνυμο Nitsua, δηλαδή το επίθετό του γραμμένο ανάποδα (ένα τέχνασμα όμοιο με αυτού του ψευδωνύμου του ίδιου του Nujabes), στη δική του δισκογραφική Vision Eternal. Φέτος προσέφερε σε δωρεάν downloading μέσω του Bandcamp μια συλλογή με ακυκλοφόρητες συνθέσεις του από τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια. 

Εκεί συναντάμε το The Sun Is Loud, το οποίο στην ουσία αποτελεί μια διασκευή στο τραγούδι  Exit/Delete του Takagi Masakatsu, με τα φωνητικά του David Sylvian. Ο Nitsua κρατάει τα περισσότερα στοιχεία του original, προσθέτει ένα παλιομοδίτικο hip hop beat και τραγουδά ο ίδιος. Το αποτέλεσμα αυτού του πειραματισμού ακούγεται λες και οι Album Leaf συναντάν το underground hip hop των Ηνωμένων Πολιτειών. Το The Sun Is Loud διακρίνεται από εσωστρέφεια, ποίηση και αυτή τη χαρακτηριστική ζεστή, φωτεινή αίσθηση που συνοδεύει την έξοδο από ένα σκοτεινό τούνελ.



εικόνα: Sagaki Keita

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου