28/12/14

guest 15/ And now for something completely different: the 10 finest releases of 2014 (2)

 Το πρώτο μέρος του άρθρου, εδώ

5. Heliocentrics & Melvin Van Peebles

Σε μια διαπλανητική ιστορία ξεδιπλώνεται όλη η μαγεία των Heliocentrics σε αυτό τον συνεργατικό τελευταίο τους δίσκο παρέα με τον Αμερικάνο σκηνοθέτη, μουσικό, ποιητή, οραματιστή Melvin Van Peebles. Δε χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο από λίγη αστρόσκονη και την ψυχεδελική ματιά του Malcolm Catto και της ομάδας του, για να έχουμε ως αποτέλεσμα μια μαγευτική δουλειά.

6. The Afghan Whigs - Do To The Beast

  
Δεν είναι και λίγο 16 χρόνια μετά το τελευταίο σου album να επιχειρείς να επανέλθεις στο προσκήνιο και μάλιστα τόσο επιτυχημένα όσο και οι Afghan Whigs. Από τις καλύτερες μπάντες τη δεκαετίας του 90 και μ'  ένα ουσιαστικό και απολαυστικότατο come back!

7. Nick Waterhouse – Holly


Στον 2ο δίσκο του ο Waterhouse διατηρεί το εντελώς προσωπικό ύφος του, που δεν αναβιώνει σε καμία περίπτωση τη Rhythm 'n' Blues - Soul σκηνή, αλλά οφείλει πολλά σε αυτή, με λαχταριστές χορευτικές συνθέσεις και μας αποδεικνύει ότι ήρθε για να μείνει. Είναι από τις κυκλοφορίες που γουστάρεις πραγματικά να έχεις σε βινύλιο και να ακούγονται και σκράτς από το λιώσιμο στο πικ-απ!

8. Paul White - Shaker Notes


Ο φετινός δίσκος του κυρίου White είναι από αυτές τις περιπτώσεις που σε κερδίζουν με το πρώτο άκουσμα. Ηλεκτρονική κατά κύριο λόγο μουσική με διάσπαρτες πινελιές από soul και jazz, υπό το πρίσμα σαφώς του ταλαντούχου παραγωγού ο οποίος κατά περιόδους έχει καταπιαστεί με το hip-hop και την ψυχεδελική ροκ το ίδιο επιτυχημένα!

9. Solstafir 
- Otta

 Οι Solstafir προέρχονται από την παγωμένη αλλά μαγευτική Ισλανδία. Μια χώρα που ο μισός πληθυσμός της ασχολείται ή έχει ασχοληθεί με τη μουσική… και μάλιστα με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα! Το υπόβαθρό τους χαρακτηρίζεται από σκληρές κιθάρες black metal αισθητικής παντρεμένες αργότερα με μια post-rock νοοτροπία, για να καταλήξουν τελικά σε ό,τι πιο λυρικό και ψυχεδελικό έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα, το Ótta! Μια δοκιμή θα σας πείσει...

10. Eric Truffaz, Murcof - Being Human Being


 Έξι χρόνια έχουν μεσολαβήσει από την καταπληκτική πρώτη συνεργασία του Γάλλου τρομπετίστα Erik Truffaz με τον Μεξικανό ηλεκτρονικάκια Fernando Corona, γνωστότερο σαν Murcof (δεν λαμβάνω υπόψη την συνάντησή τους το 2006 παρέα με τον Talvin Singh). Από εκεί που το είχαν αφήσει ,λοιπόν, στο μίνι album Mexico του 2008, το πιάνουν και σιγά-σιγά ξεδιπλώνουν τη μαγεία σε ολόκληρο δισκογράφημα, αυτή τη φορά με τίτλο Being Human Being.

Ατμοσφαιρικά σκοτεινά ηλεκτρονικά ηχοτοπία από τον μεν Murcof συμπληρώνονται με την στοιχειωμένη τρομπέτα του Truffaz, για να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και να ανταμείψουν κάθε υπομονετικό ακροατή. Η εικονογράφηση έχει γίνει από τον κορυφαίο Enki Bilal και το συνολικό αποτέλεσμα είναι υψηλής αισθητικής αξίας.

Αξίζει να αναφερθεί σαν υστερόγραφο πως έγινε σπουδαία δουλειά τη χρονιά που φεύγει και στις ανατυπώσεις δίσκων που είτε δεν είχαν επανακυκλοφορήσει από τη 1η τους κυκλοφορία, είτε ήταν εξαντλημένοι τα τελευταία -αρκετά- χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση και ενδεικτικά παραθέτω μια σειρά από φωτογραφίες...





 

Εικόνα τίτλου: George Teseleanu, Smoking the music pipe
(που πράγματι έχει κάτι από την αισθητική των Monty Python)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου