26/12/14

guest 15/ And now for something completely different: the 10 finest releases of 2014 (1)


Ο 15ος και τελευταίος καλεσμένος στο blog μας και κατ’ επέκταση στη ραδιοφωνική «Εκπομπή που ψάχνει τίτλο» για το 2014, δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Ζούκα, φίλο και συνεργάτη στον Nova Fm 106,  ο οποίος επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή «And Now For Something Completely Different».  Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, καθώς το 2014 κόβει το νήμα του τερματισμού, προτείνει τις αγαπημένες του δισκογραφικές κυκλοφορίες της χρονιάς. Δέκα άλμπουμ (συν κάποια… εξτραδάκια), η παρουσίαση των οποίων θα ολοκληρωθεί σε δύο αναρτήσεις.

Επίσης, με τον Γιώργο είμαστε και «συμπαίκτες» στο DJ δίδυμο Brkn Glssz. Εδώ και πάνω από τρία χρόνια παρουσιάζουμε τα αυστηρώς back-2-back σετ μας τόσο στο ραδιόφωνο, όσο και σε διάφορα καφέ, μπαρ και κλαμπ του Βόλου. Το πρώτο μας event είχε πραγματοποιηθεί στο beach bar
«Mediterraneo», το καλοκαίρι του ’11. 

Η όλη περιπέτεια των σπασμένων γυαλιών γίνεται ολοένα πιο ενδιαφέρουσα και, νομίζω, από κάθε άποψη αξιόλογη. Κι έχουμε ακόμα μέλλον…!

 ______________________________________________________

Ακόμα μία χρονιά περνάει και για ακόμα μια φορά τα βάζουμε κάτω και «παλεύουμε» με τα «δισκογραφικά θηρία»! Ο σκοπός φυσικά δεν είναι για να βγάλουμε νικητές και ηττημένους από αυτή την ιστορία, αλλά για να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ή καλύτερα τους μουσικούς μας ορίζοντες.

Ο λόγος βεβαίως για τις αιωνίως ψυχαναγκαστικές και ψυχοβγαλτικές λίστες με τα «καλύτερα της χρονιάς». Η συνταγή απλή, οι συμμετέχοντες πολλοί και τα αποτελέσματα ακολουθούν χωρίς καμία αξιολογική σειρά -οι αριθμοί έχουν μπει χάριν παρουσίασης- και ουδεμία σχέση έχουν με το ποιος από τους ακόλουθους δίσκους είναι καλύτερος και γιατί.

Όπως ανέφερα και πιο πάνω,  πολλές και αξιόλογες οι κυκλοφορίες και για το '14, αλλά δεν μπορούν να χωρέσουν όλες σ' ένα αρθράκι στο τέλος του χρόνου. Οι περισσότερες παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μέσα και από την εκπομπή του γράφοντος,
And now for something completely different, που μεταδίδεται κάθε Τετάρτη 22.00-23.00, από τη συχνότητα του Nova Fm 106MHz στο Βόλο.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

1. Damon Albarn - Everyday Robots


 Από τους πιο απολαυστικούς και χορταστικούς δίσκους για το 2014, ήταν το πρώτο solo δισκογραφικό τόλμημα του Damon Albarn, πάλαι ποτέ φωνή των Blur. Κατεξοχήν νυχτερινός δίσκος με πιασάρικες μελωδίες και υποδειγματική παραγωγή (ο ίδιος παρέα με τον Arthur Russell της XL Recordings), πότε πιο ρυθμικές και πότε πιο μελαγχολικές, το Everyday Robots συμπληρώνει το κενό στον καλλιτεχνικό καμβά του Albarn μεταξύ της Blur εποχής και της μετέπειτα ενασχόλησής του με την Αφρικανική ήπειρο και τη μουσική της.
 
 2. Aphex Twin – Syro


Ίσως από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς, είναι και η επιστροφή του Aphex Twin, έπειτα από 14 χρόνια απουσίας. Ο μάστορας της παράξενης ηλεκτρονικής και των απίθανων ενορχηστρώσεων επιστρέφει μ' έναν δίσκο που ως συνήθως δίχασε. Συνθέσεις παλιές και νεότερες παρουσιάστηκαν στο Syro, οι οποίες αμέσως προδίδουν τον συνθέτη τους. Ένα άλμπουμ που δεν θα χαρακτήριζα και πρωτοποριακό αλλά όχι και αμελητέο και βέβαια δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Περιμένουμε όπως είναι φυσικό το πως θα εξελιχτεί η νέα κρούση του κυρίου Aphex…

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός του νέου δίσκου των ομοεθνών του Aphex, Plaid:

Plaid - Reachy Prints


Οι Plaid είναι ένα από τα υπέροχα διαμάντια που έχει στο roster της η ιδιαίτερη δισκογραφική ηλεκτρονικής μουσικής Warp εδώ και πολλά χρόνια. Στο δέκατο δισκογράφημά τους μας παρουσιάζουν μια πλούσια σε εικόνες εμπειρία μέσα από τον κόσμο των ονείρων με τον οποίο, απ' ότι φαίνεται, είναι απόλυτα εξοικειωμένοι.
 

 3. Clap! Clap! - Tayi Bebba

Από τις πιο συναρπαστικές κυκλοφορίες της χρονιάς είναι το ντεμπούτο του Cristiano Crisci κάτω από το προσωνύμιο Clap! Clap!. Παλαβή electronica με καταφανείς επιρροές από την Αφρικανική ήπειρο -κι εδώ, καθώς και στιβαρό μπάσο και σοβαρούς χορευτικούς ρυθμούς... 



4. Karl Hector & The Malcouns - Unstraight Ahead

8 χρόνια μετά το ντεμπούτο τους Sahara Swing,  ο Karl Hector με τους Malcouns επιστρέφουν μ' ένα δίσκο οδοστρωτήρα. Ένα ατέλειωτο ταξίδι σε funk ρυθμούς με αφρικάνικες ρίζες και όχι μόνο, αφού στο φετινό Unstraight Ahead, μαζί στη ψυχεδελική τους funk, εντοπίζεις στοιχεία από βαλκανική μουσική, μεσογειακό αέρα και βέβαια τις πολλαπλές πλευρές της αφρικάνικης παράδοσης!


Η συνέχεια του άρθρου, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου